Држава ће откупити акције мањинских акционара Института Игало

Представници Општине Херцег Нови и Института “Др Симо Милошевић” одржали су данас састанак поводом ситуације у тој институцији са премијером у техничком мандату Дританом Абазовићем. Важна порука са данашњег састанка је да ће држава да иде у откуп акција мањинских акционара у Институту.

На састанку представника Института Игало и локалне самоуправе са премијером Дританом Абазовићем и ресорним министрима постигнута је сагласност за очување ове установе казао је предсједник Скупштине Општине Херцег Нови, Иван Отовић.

-Састанак са премијером и свим ресорним министрима је био охрабрујући. Постигнута је сагласност око закључака и вјерујем да ћемо у наредном периоду ићи у њихову реализацију, јер без тога ми не можемо причати о опстанку Института. Веома је важна порука са данашњег састанка, можда је то и кључни закључак, да ће држава да иде у откуп акција мањинских акционара Института „Др Симо Милошевић“, што ће створити предуслове да држава има више механизама за рјешавање проблема у Институту. Такође, изражена је и спремност државе, одсносно ресорних министарстава да се повећају цијене лијечења фондовских пацијената, односно услуга које Институт пружа Фонду здравства Црне Горе.

Било је ријечи и о могућностима финансијске, као и помоћи Институту у проналажењу нових тржишта.

-Разматрана је и могућност да држава финансијски помогне, односно она државна предузећа која то могу, Институту у санирању постојећих проблема, и да се на тај начин омогући  текуће пословање. Један од закључака је и да ће држава, како на дипломатском, тако и на политичком и административном плану, помоћи менаџенту Института у проналажењу нових тржишта са којих ће долазити гости, јер ми морамо схватити да је Институт, не само благо и ресурс општине Херцег Нови, него и Црне Горе, и морамо се још једном замислити шта, не дај Боже, да се Институт сутра затвори? Он није само окосница здравственог туризма, него и мјесто гдје многи људи из Црне Горе и региона долазе на рехабилитацију. Не постоји у Црној Гори алтернатива – гашење  Института је нешто најскупље за државу и за све грађане Црне Горе. Заједно морамо наставити да се боримо за Институт, поручио је Отовић, изразивши увјерење да је данашњи састанак велики корак напријед у рјешавању бројних изазова са којима се суочава Институт, макар на краткорочном и средњорочном плану.

Предсједница Синдикалне организације Института Игало, др Марија Обрадовић, је казала да су оптимисти да ће ускоро бити рјешен дуг према “Југобанци”, и верификован Колективни уговор.

-Могу да кажем да смо овога пута заиста оптимистични када је у питању рјешавање тешке ситуације у којој се Институт налази, зато што смо од Владе, односно премијера, као и свих ресорних министара, добили одговоре на скоро сва питања која смо више пута апострофирали, како од чињенице да ће се, ја се надам веома скоро, у наредних седам дана, ријешити питање „Југобанке“, тако и на низ других, за нас подједнако важних питања, а то је и хитно потписивање Колективног уговора, односно његова верификација. Евентуално ће бити потребне неке додатне консултације са представницима министарстава здравља и финансија, али је врло извјесно да ће тај Колективни уговор бити потписан у веома скором периоду.

Др Обрадовић је казала да је потребна “финансијска ињекција” да би се краткорочно рјешили проблеми Института и запослених, а дугорочно рјешење је прелазак у државно власништво.

-Морам да нагласим да је у овом тренутку ситуација нешто боља због чињенице да смо прије недељу дана добили августовску плату, тако да фактички нема кашњења у исплати зарада. Једнако битно је и рјешавање статусног питања Института кроз откуп акција мањинских акционара, како господина Рaкчевића, који је и сам дао понуду, тако и свих других мањинских акционара да би Институт Игало постао 100 %, или максимално могуће државно власништво, што би значајно олакшало законску регулативу помоћи Институту Игало. Такође је јако битно повећање цијена према Фонду здравства Црне Горе, а кроз буџет који ће се радити за 2024. годину, препознаће се и потреба да се повећају цијене према Фонду здравства Црне Горе, које су ове године, први пут од 2008, повећане за 17 %, тако да ће нам то свакако повећати приходе и олакшати пословање. Оно што је посебно важно је што је препозната потреба да се задржи квалитетан кадар и онај људски ресусрс који је за Институт Игало најважнији, истакла је др Обрадовић, поручивши да се могу надати бољитку и да су дати одређени временски рокови за испуњавање закључака састанка у Влади.

Састанку са премијером су присуствовали и потпредсједник Владе Владимир Јоковић, министри Горан Ђуровић, Драгослав Шћекић и Александар Дамјановић, директор Фонда здравства др Вук Кадић, генерални секретар Уније слободних синдиката Црне Горе Срђа Кековић, вд директора Института “Др Симо Милошевић” др Саво Марић и одборник Зоран Лазаревић.

2 COMMENTS

  1. Stičem utisak da će to otkupljivanje manjinskih akcija biti prisilno. Imaju li manjinski akcioneri pravo da odbiju prodaju svojih akcija i sačekaju vrijeme kada će njihova vrijednost bitno porasti? Kako bi bilo da objavite kretanje vrijednosti tih akcija u zadnjih deset godina? Izgleda mi da niti jedan javni medij ne prati kretanje tržišta akcija u CG. Jedna stvar mora biti jasna: bez tržišta akcija CG ne može ući u EU!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here