У Херцег Новом отворен Дневни боравак за одрасла и стара лица са инвалидитетом

Дневни боравак за одрасла и стара лица са инвалидитетом отворен је данас у Херцег Новом, захваљујући сарадњи Општине Херцег Нови, Министарства рада и социјалног старања и НВО „Нова шанса у Новом“. У адаптираном простору на Топлој биће мјеста за 15 корисника.

Отварањем Дневног боравка у Херцег Новом биће унапријеђен квалитет живота лица са инвалидитетом и створени услови за интеграцију корисника у заједницу на основу једнаких могућности, казао је министар рада и социјалног старања Адмир Адровић.

Адмир Адровић, министар рада и социјалног старања

– Напомињем и то да се у дневним боравцима за кориснике креирају смислени и ефикасни програми који су прилагођени њиховим потребама. Корисницима се омогућава да постигну максимум изводљивог развоја и независности, пружа одговарајућа њега, едукација, обука и подршка да живе што је могуће независније и да учествују у нормалном животу у оквиру своје заједнице, ради се на повећању и одржавању функционалних способности корисника те оспособљавању за самосталност у дневним активностима – казао је министар Адровић.

Додао је да ће Влада Црне Горе и Министарство рада и социјалног старања и у наредном периоду настојати да стварају амбијент и систем социјалне заштите, успостављањем услуга којима се подржавају потенцијали и самосталност особа са инвалидитетом како би им омогућили достојанствен и квалитетан живот.

Свјесни потребе за сервисом који ће бити на услузи особама са инвалидитетом старијим од 27 година, као локална самоуправа која се труди да води бригу о сваком свом грађанину, још приликом градње Дневног центра у Суторини остављена је могућност да се догради и посебан дио за ову групу корисника, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– До реализације тог пројекта, нашли смо прелазно рјешење, а то је Дневни боравак који ће бити велика помоћ и подршка корисницима који нису имали више право на Дневни центар. Губљењем права на коришћење сервиса, они су остали ускраћени и када је ријеч о социјализацији, радној и физичкој терапији, комуникацији. Зато је обавеза града била да преузме бригу о њима и отвори овакав простор, адаптира га, али и пружи стабилност у даљој реализацији пројекта – казао је предсједник Катић.

Он је подсјетио да у Херцег Новом постоје добри примјери рада са дјецом са сметњама и тешкоћама у развоју као што су Дневни центар у Суторини и „Нова шанса у Новома“ која већ 15 година стручно оспособљава и упошљава лица са инвалидитетом.

Општина Херцег Нови има веома доброг партнера у Министарству  рада и социјалног старања са којима су до сада реализовали и пројекте Регионалног стамбеног програма, а прије два дана је потписан меморандум о сарадњи и са организацијом ХЕЛП.

– Уз учешће Министарства, Општине и организације ХЕЛП, биће изграђен објекат за социјално становање у Немилој гдје ћемо збринути шест породица – социјално угрожених и избјеглих и расељених лица која сада живе у трошним баракама у Бајковини – казао је предсједник Катић и додао да се нада успјешној сарадњи и у наставку јер је свима заједнички циљ бољи и квалитетнији живот грађана.

У име партнера и носиоца сервиса „Нове шансе у Новом“ захвалила се директорица Весна Одаловић.

Весна Одаловић, директорица сервиса „Нова шанса у Новом“

– Овим сервисом подршке планирано је да буде обухваћено 15 корисника са територије општине Херцег Нови. Радно смо ангажовали једног стручног радника и четири сарадника, а планиране су психосоцијална подршка корисницима и родитељима, радно-окупационе као и спортско-рекреативне радионице.  Програмом рада ДБ 27+ безбјеђен је превоз  и топли оброк за кориснике овог сервиса. Морам да нагласим и да је овај сервис подршке планиран кроз ЛАПИ за општину Херцег Нови 2021-2023  годину – казала је Одаловић.

Отварању Дневног боравка за одрасле и старе особе са инвалидитетом присуствовали су и потпредсједник Општине Мирко Мустур, секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, бројни представници локалне самоуправе, васпитно образовних и установа које се баве социјалном заштитом.

1 COMMENT

  1. Zahtjevi roditelja iNvo u oblasti invaliditeta su neophodni za funkcionisanje ovog dnevnogboravka s obzirom na njihovo ogromno iskustvo iz prethodnog perioda rada korisnika u školi.instifutu igalo.druzenju u Srodnim Nvo.u opštini iskustvu iz drugih gradova

    Iz CG jregionai naravno individualnih progr. Za svakog korisnika s obzirom na raspita oboljenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here