Абазовић: Влада жели дугорочно рјешење за Институт Игало

На састанку који је данас одржан између представника Владе, Института „Др Симо Милошевић“, Општине Херцег Нови и Уније слободних синдиката Црне Горе, закључено је  да Институт не може наставити да функционише на досадашњи начин јер је то неодрживо и у том контексту понуђени су сљедећи закључци:

  1. Да се у предлогу буџета Фонда за здравство за сљедећу годину размотри додатно увећање цијена које Фонд плаћа Институту за своје осигуранике;
  1. Да Министарство здравља, Министарство финансија и представници синдиката Института доведу до краја преговоре у вези новог колективног уговора;
  1. Изражава се намјера да се откупе акције мањинских акционара и размотре предуслови за остварење такве намјере;
  1. Сагледати могућности за додатну финансијску инфузију Институту која је у складу са законом, како би се наставило пословање Института;
  1. Влада изражава подршку Институту да се пронађу нови извори прихода као што су уговори са страним групама које би долазиле на лијечење.

Премијер Абазовић је нагласио потребу и добру вољу Владе да се пронађе дугорочно рјешење за нагомилане наслијеђене проблеме Института Игало у складу са законом, тако што ће се адресирати власничка структура Института, напомињући да доношење ових одлука захтијевало функционалну Скупштину Црне Горе, саопштено је из Владе.

Премијер  је подсјетио на многобројне кораке које је Влада предузела у циљу краткорочне санације ситуације поновивши да Влада стоји на располагању менаџменту Института по том питању како би се избјегао губитак еминентних тржишта, док год је таква помоћ у складу са законом.

Министар финансија  Александар Дамјановић, поновио је да ће око 30% дуга Института убрзо бити санирано споразумом који се очекује наредне недјеље. Подсјетио је и на поступак Управног суда који је недавно окончан, а по коме је незаконити тендер из 2020. године морао одлуком суда бити настављен до финалног исхода.

Предсједник Владе затворио је двочасовни састанак нагласивши да ови закључци имају за циљ да заштите здравствени туризам Црне Горе као и наше осигуранике.

Састанку су, поред премијера, присуствовали потпредсједник Владе Владимир Јоковић, министар здравља Драгослав Шћекић, министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић, министар финансија Александар Дамјановић, директор Фонда за здравство Вук Кадић, в.д. директора Института др Симо Милошевић др Саво Марић, предсједница Синдикалне организације те институције др Марија Обрадовић, предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић и предсједник Уније слободних синдиката Црне Горе Срђа Кековић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here