ИБМ: Акција чишћења подморја “Чистије море за чистији живот”

Институт за биологију мора Универзитетa Црне Горе у сарадњи са пријатељима Института, обиљежио је Дан планете Земље акцијом чишћења подморја, у дијелу которског залива на локацији Прчањ испред Богородичиног Храма. У акцији су учествовали рониоци и запослени Института за биологију мора, рониоци и которски ватрогасци, Портонови марина, узгајалишта “Lukas ousters farm“ и локални рониоци, логистика узгајалишта Монтефиш и комуналне службе,саопштено је из Института за биологију мора УЦГ.

-Укупно је учествовала 21 особа од тога 13 ронилаца. Извађено је преко 3 кубика чврстог отпада укупне тежине 1 320 килограма, претежно стакла и двадесетак аутомобилских гума. Највећи дио отпада сакупљен је уз обалу до пет метара дубине. Према степену обраштаја који је затечен на предметима можемо закључити да већина отпада се ту налази дужи временски период, али одређени проценат отпада је скоријег датума.

Приобално подручје је под највећим притиском и степеном угрожености, с обзиром да се и даље одлаже отпад са обале у море, а при томе не размишљајући о посљедицама таквих поступака. Локалитет на којем је спроведена акција чишћења само је један од многих у Бококоторском заливу, због чега ће настојати да и убудуће организујемо овакве и сличне акције,саопштено је из Института за биологију мора.

1 COMMENT

  1. Je li ostalo zabilježeno da je neko kažnjen sa barem 1,5€ (šoljica kafe) zbog zoga što je u more prdeknuo akumulator, automobilsku gumu, WC šolju, staru ribarsku mrežu…?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here