Вечерас на ХАПС-у камерна опера „Свадба”

У програму овогодишњег ХАПС-а, у чијем фокусу су и даље позориште и музика, биће изведене Камерна опера „Свадба” и представа „Види као Локрум пере зубе” Казалишта „Марин Држић” из Дубровника, а тим поводом је организована и конференција за новинаре.

Херцегновској публици вечерас ће се представити камерна опера „Свадба”, са шест женских вокала, уз повремену пратњу удараљки, ауторке Ане Соколовић.

Њен опус камрене, оперске и оркестарске музике фасцинира богатством различитих форми, често је инспирисан ритмовима балканског фолклора.

Ана Соколовић, композиторка

– Опера је необична по много чему. Оно што сам желела је да се кроз музику прича пренесе и оно што треба да пренесе и јако сам срећна што је радња разумљива чак и тамо гдје људи не разумеју језик. Заправо, циљ је био да језик буде предтекст за музику – наводи Соколовић.

Публика, како појашњава Соколовић, у опери чује музику, али то није музика у традиционалном смилу, већ је изграђен потпуно нови контекст.

Соколовић, која живи у Канади, 2012. године проглашена је за национално благо Квебека.

– Било је врло занимљиво то што сам управо на мјесту које није било моје мјесто рођења открила своје балканске корјене, што се тиче не само музике, већ и карактера. Историјски сви знамо кроз шта је Балкан прошао, али једна од добрих страна су разни утицаји, који чине да је наша цијела култура испреплетана са разних страна и што изражавање емоција није праволинијско – прича Соколовић.

Први пут на ХАПС-у је Казалиште „Марин Држић” из Дубровника са представом „Види како Локрум пере зубе” у режији Паола Тишљарића, који је поручио да ће ово бити прво представљање овог комада изван граница Хрватске.

Паоло Тишљарић, редитељ

– Мислим да ће публика и овдје реаговати емотивно, јер ту се говори о стварима које нас се тичу, а прије свега о опроштајима, смртима, о животу, рађању, одрастању и о свему што нас све заједно тишти на овом балканском простору, а чини ми се и шире –објашњава он.

Од сутра на програму ХАПС-а су и дјечије представе, а селекторка програма Милина Ковачевић истиче да им је циљ да најмлађима приближе позориште.

Милина Ковачевић, селекторка програма ХАПС-а

– Тренутно смо ослоњени на личне афинитете представника и људи који воде образовне институције и до није довољно пошто тих афинитета код тих људи једноставно нема и оно што ми  чини кључнин да би се  то што ми желимо да урадимо за дјецу у радном узрасту, а није нам увијек једнако могуће, с обзиром да немамо једнако отворена врата да уђемо у наставне програме, треба ријешити на државном нивоу у интеракцији змеђу Министарства просвјете и Министарства културе, односно институција које могу да понуде садржај који је ће дјеци бити квалитетан – казала је она.

Камерна опера „Свадба” на програму је вечерас у 20.30 часова у Дворани Парк, док је представа „Види како Локрум пере зубе” на програму у сриједу, 24. априла.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here