Одлуком Владе да уплати једнократну помоћ спријечен штрајк у Институту Игало

На предлог Министарства рада и социјалног старања Влада је донијела одлуку да преко репрезентативног синдиката за подршку запосленима у Институту “др Симо Милошевић” уплати  1.136.000,00€, саопштено је након данашње сједнице. На тај начин избјегнут је за данас најављени штрајк запослених.

Према ријечима предсједнице Синдиката Института, др Марије Обрадовић, уплата још није легла, а радници новац очекују данас или сутра најкасније.

др Маријa Обрадовић, предсједницa Синдиката Института

– Оно што је важно је да ће ова помоћ бити значајна, јер је то помоћ у висини од три плате. Радници ће напокон, да кажем, економски продисати јер им је егзистенција заиста била угрожена чињеницом да у последња четири мјесеца нисмо добили плату. Напоменућу још једном последња је била крајем децембра – наводи она.

Упркос веома стресној ситуацији у којој су се налазили, запослени су обављали све послове, а захваљујући одлуци Владе, одустали су и од најављеног штрајка, који је требало да буде одржан данас.

– На срећу ријешен је тај, за нас, највећи проблем, а то је проблем зарада. Надамо се да ће се у наредних 20 дана до мјесец ријешити и она друга фаза, која је посебно битна, односно друга фаза плана за спашавање Института, која подразумијева уплату од 10 милиона еура, којим би се напокон ријешило питање Југобанке и тиме би се највећи баласт за све запослене и уопште за Институт, скинуо са наших леђа – истиче др Обрадовић.

Неизвјесност која траје дуг низ година, мале плате због непоштовања колективног уговора, па затим и нередовна примања након потписивања новог, утицали су на лични и професионални интегритет радника.

– То је као последицу имало одлазак запослених, а то је узроковало и дефицит радника првенствено из двије иначе дефицитарне дјелатности, то су здравствена и хотелско-угоститељска. То је у питање довело и отварање прве фазе Института. Али надамо се да ће се ситуација побољшати и да ће људи опет наћи жељу и видјети Институт као пожељно мјесто за запослење – казала је она.

Одлуком Владе да уплати једнократну помоћ спријечен је штрајк, а Др Обрадовић истиче да су радници срећни што до тога није дошло, јер би, како је казала, штрајк сигурно ову установу одвео у стечај, што би водило и ка гашењу основне дјелатности Института. Сви запослени се надају да ће план за спашавање бити успјешно имплементиран, закључила је др Обрадовић.

1 COMMENT

  1. Ja ne razumijem kako možete toliko lagati,ovo nije pomoć nego zarađena sredstva koja fond zdravstva je bio dužan institutu! Ova Vlada osim sto priča nista ne radi ,sta ćemo za mjesec dana ako Vlada dug prema Jugobanci ne rijesi a sjetite se dug je uvrsten u budžet i izglasan u skupstini da se rijesi sa strane Vlade,no kao sto kazem ova vlada niti sto radi niti o cemu misli.Sve od ove Vlade sto smo vidjeli je laž i prevara kao i ovo sa cijenama po prodavnicama gdje je sve spusteno za 5 centi a prije toga dignuto za 10.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here