Око 10,5 милиона средстава ЕУ за црногорске партнере у оквиру програма сарадње са Хрватском и БиХ

Укупно 36 црногорских институција и организација учествоваће у спровођењу 29 пројеката који су подржани у оквиру Првог позива за достављање предлога пројеката програма прекограничне сарадње Интерег IPA VI-A IPA Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2021-2027, саопштено је на састанку Одбора за надгледање Програма, који је одржан у Мостару. Укупна вриједност учешћа црногорских институција и организација у пројектима износи око 12,5 милиона, од чега око 10,5 милиона представљају бесповратна средства Европске уније.

У области прилагођавања климатским промјенама и превенције ризика од катастрофа, подршку су добили Завод за хидрометеорологију и сеизмологију и Агенција за заштиту животне средине (SMART-Water), Водовод и канализација Херцег Нови (WATERLINK), Агенција за заштиту животне средине (AllerShield), ЈП Морско добро (ClimBeach) и Министарство унутрашњих послова – Директорат за заштиту и спашавање (LADY).

Када је у питању област туризма и културе, у подржаним пројектима учествују Општина Бар и Општина Улцињ (GIFTSnet), Пријестоница Цетиње (REVERS), Морско добро (GREENPULSE), Туристичка организација Херцег Нови (SUSTOUR) и Национални паркови Црне Горе и Центар за заштиту и проучавање птица (PA.CON II).

На претходном састанку Одбора за надгледање одобрени су пројекти усмјерени на два специфична циља. У области енергетске ефикасности и смањења емисије гасова стаклене баште подршку су добили IPC Технополис (пројекат SMART DeCARB), Општина Тиват (АPOLLO) и Општина Херцег Нови (SINERGY), а у области преласка на циркуларну економију која ефикасно користи ресурсе поменута Општина Тузи (To 0 Waste), Општина Улцињ (R10D3), Општина Зета и Чистоћа д.о.о. Подгорица (RECIRCLE), те Комунално Котор (CircleAware).

Очекује се да ће пројекти почети са реализацијом у другој половини ове године.

Програм Interreg VI-A IPA програм Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора представља наставак претходног, веома успјешног програма прекограничне сарадње између три државе, а спроводи се у склопу финансијског оквира 2021-2027. Програмско подручје у Црној Гори обухвата Главни град Подгорицу, Престоницу Цетиње, те општине Бар, Будву, Даниловград, Херцег Нови, Котор, Никшић, Тиват, Тузи, Улцињ и Зету.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here