Влада ЦГ: Мјере за уштеду електричне енергије, без поскупљења струје

Влада Црне Горе и Министарство капиталних инвестиција коначно су одлучили да припреме предлог мјера уштеде електричне енергије, који ће се односити на јавни сектор, јавне установе, јавну расвјету…

-Неколико мјесеци слушамо приче о енергетској кризи и тешкој јесени, а држава до сада ништа конкретно није урадила по питању уштеде електричне енергије, за коју је премијер Дритан Абазовић раније, а и јуче, казао да је и питање хоће ли се и моћи набавити, преноси портал eKapija.

Абазовић је на јучерашњој сједници Владе казао да је свака уштеда добродошла, те да се о томе много прича у Њемачкој и Француској, а да не види да Црна Гора преза од уштеда, макар што се тиче јавних површина и општина.

Државни секретар МKИ Петар Оџић казао је да су имали неформалне састанке са Заједницом општина, те да једна општина може много више да уштеди него домаћинства.

– Општина Будва само за расвјету мјесечно троши 45 до 70 хиљада еура. Верификацијом комисије можемо одмах почети са мјерама. Са Заједницом општина ћемо донијети сет мјера и почети са локалним самоуправама – рекао је Оџић на сједници Владе.

Извршни директор Електропривреде Никола Ровчанин указао је да је код нас енергетска криза највећа током љетних мјесеци, те да је до сада, ЕПЦГ изнијела највећи терет кризе. Рекао је и да држава до сада није помагала ни на који начин да се криза преброди, већ да су они стимулисали уштеду енергије код грађана.

Ровчанин је истакао да неће бити рестрикција, као ни да се цијена струје неће повећавати до краја године.

– ЕПЦГ је једини случај у Европи који носи самостално, без помоћи државе, терет енергетске кризе. Штедња је значајна и за грађане и за ЕПЦГ, јер смо велике количине струје набављали у јулу, августу и септембру. За та три мјесеца смо увезли енергију вриједну 107 милиона еура. Притом су то сличне количине као прошлих година, али су цијене десет пута више. У 2020. години, када су биле стабилне цијене, за цијелу годину смо увезли 30 милиона еура струје, а само у јулу ове године 36 милиона еура. Некад смо струју набављали за 50 еура, сада за 500 еура – појаснио је Ровчанин.

Указао је да током љетњих мјесеци у Црној Гори се троши између девет и 10 гигават-сати (GWh) струје, а када није сезона потрошња је око 7,5 GWh. TE Пљевља производи пет GWh,  ХЕ Пива 1,5 до два GWh, а ОИЕ пола GWh. Док је сезона фале око два GWh, а кад није мања је потреба за увозом. Ровчанин указује да је за Црну Гору енергетска криза практично у љетњим мјесецима, а да се у последња три мјесеца очекује да ЕПЦГ створи и вишкове електричне енергије.

– ЕПЦГ ће због ових цијена претрпјети финансијске негативности у трећем кварталу, али се надамо да ћемо у четвртом кварталу имати вишкове, које ћемо продати, како би анулирали губитак током љетњих мјесеци, када увозимо око два GWh електричне енергије – рекао је Ровчанин.

Истакао је да је ЕПЦГ прегрмјела љетне мјесеце, да је обезбиједила континуитет, али да ће то и те како осјетити финансијске државне компаније.

– Неће се повећавати цијене струје, нити ће бити рестрикција, али све то трпи ЕПЦГ – закључио је Ровчанин.

Додатне количине дрва у неколико општина

Влада је на јучерашњој сједници измијенила и програм газдовања шумама ради одговора на енергетску кризу и повећања цијена огревног дрвета. Министар пољопривреде Владимир Јоковић је казао да је то урађено у сврху снабдијевања грађана у руралном подручју.

– У општинама Kолашин, Рожаје, Даниловград, Гусиње и Плужине нису планиране довољне количине дрвне масе. Неопходно је допунити програм газдовања, јер се траже додатне количине на енергетску кризу и да сваки грађанин може по јефтинијој цијени да обезбиједи довољно дрва – рекао је Јоковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here