Sud za prekršaje HN imao 80 predmeta iz oblasti nasilja u porodici

Sud za prekršaje Budva-Odjeljenje Herceg Novi za 11 mjeseci imao je 80 predmeta iz oblasti nasilja u porodici, od čega je 38 bilo hitne prirode i okrivljeni su odmah lišeni slobode i dovedeni u Odjeljenje ovog suda, radi sprovođenja hitnog prekršajnog postupka.

Do 01.decembra, sudije Odjeljenja u Herceg Novom, su pravosnažno riješile ukupno 51 predmet nasilja, od čega je u 45 predmeta donijeta osuđujuća odluka, dok je u 6 predmeta postupak riješen na drugi način, kazao je za RTHN rukovodilac odjeljenja, sudija Andrija Vojvodić.  

-Sagledavajući uporedni period za 2021. godinu, uočen je blagi porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, zbog čega je bilo neophodno pribjeći strožoj kaznenoj politici kako bi se uticalo na počinioce da više ne vrše prekršaje. Okrivljenima su pored izrečenih sankcija izricane i zaštitne mjere i to 33 zaštitne mjere zabrana uznemiravanja i uhođenja. Šest mjera udaljenja okrivljenog iz stana, četiri mjere zabrane približavanja oštećenoj kao žrtvi nasilja i dvije mjere liječenja okrivljenog u zdravstvenoj ustanovi, a koje mjere prati i izvršava Uprave policije – Odjeljenje bezbjednosti Herceg Novi, odnosno nadležna zdravstvena ustanova, kazao je Vojvodić.

Podsjećamo, Sud za prekršaje u Budvi je za 11 mjeseci, imao u radu 493 prekršajna predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here