Oтовић: На добром путу за рјешење питања Болнице Мељине

Иван Отовић, предсједник СО Херцег Нови

Представници законодавне и извршне власти у Општини Херцег Нови настављају са консултацијама са највишим државним руководством, у циљу разматрања модела како доћи до најбољег рјешења за Болницу Мељине. Опција је и нова болница, јер судски поступци око Болнице и комплекса Мељине, могу да потрају деценијама. Оцјена је да нема времена за чекање и да Болница не смије бити затворена ни један дан.     

– Морамо имати спремно више сценарија, само да обезбједимо основну здравствену услугу нашим суграђанима, казао је предсједник Скупштине Општине Херцег Нови Иван Отовић, гостујући у емисији Новско јутро.

Увјерен је да је ситуација везана за Болницу Мељине, много боља него што је била три седмице уназад и да су са представницима Владе на путу да пронађу и средњорочно рјешење за ово, од животне важности, питање за Новљане:

Вук Кадић, који се налази на челу Фонда здравства Црне Горе, изнио је  увјерење да ће држава Црна Гора преузети Болницу Мељине. То је касније потврдио и премијер Дритан Абазовић и неки министри у Влади Црне Горе. Ми смо добили потврду да ће то бити завршено у неколико наредних седмица. Свјесни смо ситуације у Болници Мељине, знамо да запослени имају много мања примања, него њихове колеге у систему јавног здравства, да се стално суочавају са бројним изазовима, везаним за набавку основних материјала за рад, за гријање и свега онога што је потребно да би Болница функционисала. Такође, смо и свједоци да судство и тужилашто у Црној Гори не функционише како треба, они су  реликти старог режима. Потребно је много тога да се уради да би ријешили питање Болнице Мељине. Вјерујем да смо на добром путу. Општина Херцег Нови се истински заложила, да јасно предочимо нашу поруку властодршцима у Подгорици, да схвате да се не може, тек тако односити према Херцег Новом. Нисмо успјели – док се не нађе модус да Болница Мељине постане респектабилна установа, која ће бити на понос свих нас, да сви запослени, напокон, добију плате какве заслужују и у будућности да се ту запосли још кадра. Једино, као град можемо да просперирамо, заједно са Болницом. Много пута се на протестима и на нашим јавним наступима могло да чује, да се овај град без функционалне Болнице, не може развијати. Не може ни да опстане, поручио је Отовић.

Од првог протеста ишло се у два корака, кроз институционални и ванинституционални притисак. Ванинституционални се огледао у виду протеста и блокаде граничиног прелаза Дебели бријег.  

– Институционално смо имали низ састанака са представницима свих релевантних министарстава и са премијером Абазовићем. Настављамо и даље консултације са највишим државним руководством, вјерујући да ће они схватити да нема времена за чекање. Не искључује се ни градња нове болнице, знајући да судски процеси везани за Болницу и комплекс Мељине, могу потрајати више година. Морамо имати спремно више сценарија, само да обезбједимо здравствену услугу нашим суграђанима.

Показали смо овај пут да смо и коалиција на власти, уз подршку опозиције, стали у заштиту Болнице Мељине.

Постоји пет активних судских процеса везаних за Болницу и комплекс Мељине, који могу да потрају деценијама. Не знамо шта ће бити са Болницом и самим земљиштем. Ово је само један од сценарија, док се не изгради нова, постојећа Болница мора да функционише. Не смијемо допустити да ни један дан буде затворена Болница у Мељинама. Зато ће и овај притисак и комуникација са Владом или овом, или било којом наредном, бити настављена, потврдио је Отовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here