Савјет за права дјетета наредне седмице засједа о заштити дјеце од сексуалног злостављања

Савјет за права дјетета одржаће наредног петка, 24. маја сједницу посвећену заштити дјеце у случајевима кривичних дјела почињених на њихову штету, саопштено је на порталу родитељи.ме.

Како је најављено из Савјета, којим предсједава потпредсједник Владе Црне Горе за демографију и младе Драгослав Шћекић, на сједници, заказаној на иницијативу удружења Родитељи, биће анализирано стање у овој области и разматран предлог мјера како би се заштитила дјецa.

Поред чланова Савјета, као гости на сједници позвани су представници УНИЦЕФ-а, предсједник Врховног државног тужилаштва Милорад Марковић, вд предсједнице Врховног суда  Црне Горе Весна Вуковић, вд директора Управе полиције Александар Радовић, Маја Кнежевић из Основног државног тужилаштва Подгорица и Бојан Јушковић из МУП-а.

Након објаве у медијима да је у једном од случајева сексуалног злостављања дјевојчице Апелациони суд одлучио да умањи казну починиоцу са 15 максималних на само осам година затвора, прошле сриједе организован је и протест, са којег су окупљени затражили хитну реакцију надлежних и строже, а не подстицајне казне за починиоце кривичних дјела против полне слободе малољетника.

Дан раније удружење Родитељи је од предсједника Савјета за права дјетета затражило да сазове хитну сједницу, на којој ће бити позвани и представници судова и тужилаштава. Обавијестили су их да су се само у посљедњих мјесец, осим овог случаја који је изазвао бурне реакције, десила још најмање два која потврђују страховање да наш правосудни систем не штити дјецу од оваквих, најтежих дјела, и да се прописи адекватно не примјењују.

У друга два случаја осумњичени су такође ослобођени чак и поред указивања на пропусте Институције Заштитника људских права и слобода.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here