Импулси Дучићеве душе кроз „Химерину крв“ Славише Павловића

Трећа промоција у оквиру едиције „Писци о писцима“ одржана је у Кући Нобеловца Ива Aндрића. Херцегновској публици представљена је „Химерина крв“ аутора Славише Павловића, романсирана биографија Јована Дучића у издању Лагуне.

„Химерина крв“ посвећена је писцу Јовану Дучићу са чијим се дјелом рано сусрео, чију поезију је са задовољством читао с обзиром да су у њој сабрани импулси његове душе.

– Био сам тинејџер када сам прочитао један занимљив текст о Дучићу и то ме је заинтересовало, првенствено што сам одрастао и волео његову поезију, а и касније, приметио сам да смо идеолошки слични и да нешто што ја у себи дубоко осећам, а не знам да изразим он је то већ рекао и изразио и онда сам помислио, зашто о овом човеку не би неко направио неки филм. Са друге стране, док сам трагао за свим тим, размишљао сам како би било добро да је све то неко ставио у једну књигу, каже  Павловић.

У Дучићевом животу било је, као и у другим успона, падова, борбе али и жртве, јер без ње нема славе, што представља својеврсни мотив за посвећеност његовом дјелу. Ево и одговора на питање због чега је одабран наслов „Химерина крв“?

– Мој  радни наслов је био “Крв Химере” и мој уредник Дејан Стоиљковић је рекао да је лепше “Химерина крв” и онда смо консултовали људе из Лагуне који се баве маркетингом и они су рекли даје то боља идеја и ја сам је, наравно, прихватио. Химера је митско биће и ја сам исто Дучића због његовог дела „Градови и Химере“, због његове песме „Химере“, чак он сам себе у песми назвао Химера. Он је био дипломата и песник и писац и ја сам  њега доживео као једну врсту Химере, каже  Павловић.

Са аутором је разговарала професорица Тамара Комар а цитате из Дучићеве поезије казивао је Милош Богдановић. Промоција је дио пројекта „Креативни кутак“ у организацији ЈУК Херцег Фест.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here