Трајектима на линији Каменари – Лепетанe за годину превезено преко 1,6 милионa возила

Флота трајеката спремна је за шпиц туристичке сезоне. У појединим дијеловима дана све су веће гужве на пристаништима у Каменарима и Лепетанима. На располагању је комплетна флота, од осам бродова предузећа Морско добро.

Са једне на другу страну Бококоторског залива саобраћа се нон – стоп без већих гужви, потврдио је за РТХН пословођа Сектора поморског и приобалног саобраћаја ЈП Морско добро, капетан Александар Црвенко:

– За све бродове обезбијеђени су папири. Обновљена је класа на четири године и сада имамо папире за комплетну флоту, која броји осам бродова спремних за пловидбу. Током дана дешава се да буду кратки застоји, када је са обадвије стране повећан број возила, на чекању за укрцај и искрцај. Обично до 11 часова долази до појачаног прилива возила са лепетанске стране, а предвече са Каменара.

Након ремонта и трајект „30. август“ је спреман да се укључи у саобраћај:

– Требало би да брод преконтролише Управа поморске сигурности и управљања лукама и добије осигурање. Највјероватније, овај брод ће од понедељка кренути у редовну вожњу. Видна је трансформација на њему. На трајекту су уграђене нове рампе, торњеви, хидраулика. Такође, је  одрађен систем издувних гасова, уграђени нови ауспуси, па се надам да ће грађани, који су били скептични по питању овог брода, промијенити мишљење, очекује Црвенко.

У претходном периоду су одрађена проширења усјека на доковима, за потребе упловљавања брода „Рука правде“, који има веће рампе од осталих бродова. Забиљежен је и рекордни превоз возила трајектима на релацији Каменари – Лепетане и обратно:

– Од почетка наплате карата од 5. маја прошле године до 5. маја ове године, превезено је укупно милион 600 000 возила, што је рекорд, највише до сада што је превезено. Највећи проблем у шпицу сезне представља магистрала у Каменарима, којом саобраћају возила за Котор и Никшић. Ми смо принуђени у већем броју случајева, да зауставимо наш искрцај због густине саобраћаја на магистрали. У Лепетанима већ немамо такав проблем, као овдје у Каменарима, прича Црвенко.

У тим случајевима искрцај са трајекта обављају уз асистенцију Управе полиције.

-Уз њихову асистенцију много брже и лакше искрцавамо бродове и онда је мања гужва, али и мањи проблеми. Повећана је за еуро, цијена трансфера за мала возила,  која ће током туристичке сезоне коштати пет еура. Остале су повластице за грађане Тивта и Херцег Новог који превоз плаћају по цијени од три еура, што је јефтиније за 40 одсто, у односу на пуни износ карте.

За путнике је и даље бесплатан превоз трајектом, мотоцикли и скутери плаћају два и по еура, карта за караван и минубус (од 9 до 23 мјеста) кошта 10,5 еура, исто као и за камиона до пет тона носивости. Карта за камион изнад пет тона и са приколицом кошта 14,5 еура, док je карта трајектног превоза за аутобус 17 еура.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here