Лордан Зафрановић на 37. Филмском фестивалу у Херцег Новом

Југословенски и хрватски редитељ и сценариста  Лордан Зафрановић прихватио је понуду да буде предсједник жирија главне такмичарске селекције на овогодишњем Монтенегро филм фестивалу – Филмском фестивалу Херцег Нови.

Министарка културе и медија Тамара Вујовић каже да ће 37.  издање фестивала имати гламур и сјај какав заслужује.

-Почели смо на вријеме припреме за ФФХН тако да смо прве састанке са члановима Савјета и прве комуникације имали почетком године. Са предсједником Савјета, Стеваном Копривицом водили смо ефикасан дијалог тако да се већ један основни садржај фестивала, такмичарска и селекција документарног филма , „скројио“ од стране селектора, казала је Вујовић.

Подсјећамо да су поред Стевана Копривице, који је предсједник Савјета, чланови:  Тања Бошковић, Александра Божовић, Илија Суботић и Гојко Беркуљан.

Селектор такмичарске селекције дугометражног играног филма је  новинар и филмски критичар Вук Перовић, документарног филма  редитељ Владимир Перовића, а редитељка Сара Стијовић је селекторка студентског филма.

Фестивал ће бити одржан од 22. до 28. августа.

Министарство културе и медија ове године ће са 1, 2 милиона еура суфинансирати пројекте из области културно умјетничког стваралаштва.

-Ових 1, 2 милиона еура биће употребљени да се помогну умјетничке реализације из области: издаваштва, преводилаштва, манифестација и фестивала, ликовне, музичке и позоришне умјетности, казала је Вујовић.

Ове године је пријављено 400 пројеката а за суфинансирање је одабрано 290.

-Вриједно су радили сви чланови конкурсних комисија и поносна сам што ће Министарство, односно држава помоћи у креирању нових умјетничких садржаја, било да је то нека нова музичка нумера, ликовна изложба или бројне манифестације и фестивали, казала је Вујовић и објаснила да Министарство суфинансира до 50 % од онога што су апликанти предложили.

У Херцег Новом ће између осталог Министарство финансирати Дане музике, Трг од књиге, Трг од ћирилице, ХАПС…….

Уговори са одабраним апликантима биће потписани данас.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here