Обиљежавање Дана борца у Суторини, Бијелој и Баошићима

Борачка организација ОБНОР-Херцег Нову 1941-1945 и ове године свечано ће обиљежити Дан борца 4. јул када је Централни комитет КПЈ у Београду  донио одлуку о подизању устанка у земљи.

Народ херцегновског краја у великом броју одазвао се позиву КПЈ на опште народни устанак према својим могућностима и постигао значајне успјехе и имао велике жртве.

У НОБ-у из Боке учествовало је око 2 400 грађана. У Орјенском партизанском батаљону било је око 660 бораца, у Првој бокељској бригади учествовала су 263, а у другим јединицама НОВ 106 бораца.

Из читаве Боке било је хапшено од стане окупатора 3 116 лица. У току Другог свјетског рата из Боке је погинуло 1 054 становника. У току рата из Херцег Новог су погинула 183 борца, а као жртве фашистичког терора живот је изгубило 121 лице.

Централна прослава 4. јула са почетком у 10 сати одржаће се у спомен парку у Суторини. На скупу ће у име мјесног одбора ОБНОР-а Суторине говорити Боро Лучић, Општине Херцег Нови Митар Кисјелица и Љубенко Боровић потпресједник СУБНОР-а Црне Горе 1941-1945.

Сутра је предвиђено и традиционално обиљежавање 4. јула у организацији Мјесног одбора ОБНОР-а 1941-1945 Бијеле код цркве Полагање ризе Пресвете Богородице. Вијенац ће бити положен на гроб Ненада (Славољуба) Желалића (1922-1945) који је погинуо у Првој пролетерској бригади.

О животу и јуначкој смрти Ненада Шеровића који је рођен у Србији, а чији су родитељи из Бијеле говориће предсједник Мјесног одбора борачке организације Бијела Божо Шеровић.

Дан борца у Баошићима биће обиљежен полагањем вијенаца  на „Спомен чесму“  испред Дома културе у 8.00 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here