Стрип осваја и најмлађе Новљане

Да је популарност „девете умјетности“ у порасту и међу дјецом, потврдио је данашњи програм који је, поводом свјетског Дана бесплатног стрипа, за најмлађе организовала Градска библиотека и читаоница, у сарадњи са Херцегновским стрип фестивалом.
Умјесто како је планирано на Тргу од књиге, Дан бесплатних стрипова и стрип радионица је, због лошег времена, приређен у галерији „Јосип Бепо Бенковић“, уз одличан одзив и атмосферу.

Директорица Градске библиотеке и читаонице Јасна Маслан истиче да су жељeли да дјеци, која су стални гости библиотеке суботом, понуде нешто ново и узбудљиво.

-У сарадњи са члановима ХСФ-а данас смо организовали стрип радионицу за дјецу поводом Свјетског дана бесплатног стрипа. У госте смо позвали два илустратора – Луку Цакића из Подгорице и нашег Новљанина Ђорђа Каменаровића. Дјеца су иначе навикла да долазе у библиотеку суботом због дјечјих програма, а овога пута смо им приредили радионицу у част стрипа. Јако сам задовољна нашим младим члановима. Битно је да дјецу усмјеравамо од малих ногу и на књигу и на стрипове, што је по мом мишљењу веома квалитетно, а одзив је одличан. Дошло је доста малишана узраста од пет до осам година који иначе посјећује библиотеку, мада је позив био отворен за сву дјецу, казала је Маслан, захваливши директорици Градске галерије „Јосип Бепо Бенковић“, Славици Божовић, на уступљеном простору.

Овај програм представља наставак и надоградњу основне мисије Херцегновског стрип фестивала, истиче један од његових организатора Небојша Мандић.

-Наш циљ је да се што више дјеце и младих укључи у читање и цртање стрипова; да младима усадимо идеју да је умјетност нешто што треба да буде њихово опредељење у животу. То се на најбољи могући начин може остварити сарадњом са институцијама попут наше библиотеке, која има заиста сјајну дјечју секцију. У разговору са директорицом дошли смо на идеју да на Свјетски дан бесплатног читања стрипова библиотека направи искорак, да остваримо лијепу сарадњу, што се показало као пун погодак. Заиста сам одушевљен кад видим колико дјеце дошло, колико су заинтересовани уопште за читање, за долазак у библиотеку, као и за стрипове, јер ми им морамо понудити начин који је њима пријемчив да се опредијеле читању, култури и умјетности.

Ово је први корак у сарадњи ХСФ-а и Градске библиотеке који је ће, сматра Мандић, трајати још дуго и донијети много нових добрих ствари не само за Херцег Нови, већ и на ширем плану.

-ХСФ цијеле године прави разне програме, мада је наша основна манифестација и оно око чега се све врти фестивал чије нас 16. издање очекује у септембру, а за нама је и сјајан Зимски стрип викенд одржан у марту. Мимо тога, често организујемо школе цртања стрипа, а сада долазимо са новим идејама, са новим програмима. Ту заиста морам истаћи великодушну и потпуно отворену подршку од стране Градске библиотеке и читаонице са којом смо се врло лако све договорили и више него успјешно реализовали. Настављамо нашу мисију, наш циљ да се умјетност, прије свега умјетност стрипа, читање, и визуелно и наративно, дјеци усади одмалена, да они то прихвате и да схвате да је то нешто што ће им помоћи у животу, без обзира да ли ће постати умјетници, или не, поручио је Мандић.

Са 30-ак малишана су радили Ђорђе Каменаровић, графички дизајнер, илустратор и стрип цртач из Херцег Новог и Лука Цакић из Подгорице, стални сарадник ХСФ-а , који је одушевљен радионицом, одзивом и креативношћу дјеце.

-Дошло је баш доста клинаца, чак сам пријатно изненађен њиховим бројем. Невјероватно су енергични, поготово с обзиром на њихове године, јер су прилично млади, тако да су пуни елана. Желе и да цртају и да науче, имају мноштво питања, и баш ме одушевило што имају толику слободу и жељу да раде око цртежа. Највише их занима да цртају и да кроз то уживају, тако да се трудим да их не каналишем превише, него да их прво пустим да сами цртају оно што је њима најдраже. Онда покушавамо да њихове ликове, објекте, животиње, шта год то било, некако убацимо у стрип и да им објаснимо, колико је то могуће за њихове године, шта је стрип. Циљ је да им га на најбољи начин приближимо, а да их не збунимо, не препаднемо и не „потјерамо“ од цртежа, објашњава Цакић, истичући да су полазници невјероватно креативни за своје године.

Сва дјеца су данас могла бесплатно да се учлане у библиотеку, а на поклон су добили и стрипове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here