Пребијање старих дугова за спас Института?

Дуговање Института „Др Симо Милошевић“ према Југобанци АД Београд у стечају, односно надлежној Агенцији Републике Србије и неизмирене обавезе Републике Србије према Црној Гори за стару девизну штедњу, теме су о којима су данас у Београду разговарали министри финансија двије државе Александар Дамјановић и Синиша Мали.

-Како би се избјегла евентуална блокада Института, а тиме и готово извјестан стечај, у најкраћем могућем року између двије Владе би требало да се договори  начин и динамика рјешавања ова два питања.Тиме  се умањују укупне обавезе Института и отклања највећа пријетња увођења стечаја, наведно је у саопштењу Министарства финансија ЦГ.

Имајући у виду да се ради о правоснажној судској пресуди која је извршна, и која је обавеза државе Црне Горе, разговарано је о моделу измирења дуга по судској пресуди, уз истовремено рјешавање питања неизмирене обавезе Републике Србије према Црној Гори за стару девизну штедњу.

-Договорено је да се, како би се избјегла евентуална блокада Института, а тиме и готово извјестан стечај, у најкраћем могућем року између двије Владе договори  начин и динамика рјешавања ова два питања.Тиме се умањују укупне обавезе Института и отклања највећа пријетња увођења стечаја, саопштили су из МФ.

Такође је разговарано о могућности дугорочне сарадње Института ,,Др Симо Милошевић са Републичким фондом за здравствено осигурање Републике Србије у смислу коришћења услуга Инстититута од стране здравствених осигураника из те земље, имајући у виду искуства сарадње из ранијег периода и чињеницу да је Институт своје најбоље пословне резултате имао док је на снази био уговор са Републиком Србијом.

На састанку је усаглашен нацрт Споразума о донацији система Е-фактура Републике Србије, који ће бити предложен објема владама, и који представља основ за увођење овог система у Црну Гору.

То ће радикално побољшати економске активности унутар Црне Горе на начин да ће се системом е-фактуре убрзати робно-новчани токови унутар наше привреде, у добром дијелу сузбити постојећи ниво  сиве економије и ријешити велики проблеми повраћаја ПДВ-а које имају црногорске компаније.

Састанку у Београду присуствовао је и државни секретар у МФ Илија Вукчевић.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here