Иницијатива за увођење категорије стални сезонски радник и плаћање током цијеле године

Привредна комора Црне Горе тражи од надлежних увођење категорије стални сезонски радник, како би ријешили проблем недостатка сезонаца. Иницијатива је разматрана на посљедњој сједници Владе Црне Горе и очекују да ће до сљедеће сезоне бити ријешено питање преквалификације незапослених.

Потпредсједник Одбора Удружења туризма и угоститељства Привредне комора Црне Горе Лука Булатовић, казао је за ТВ Вијести, да недостатак радне снаге у сезони представља озбиљну баријеру, када је у питању туризам:

Фото: ТВ Вијести / Лука Булатовић

– Туристичка привреда, ради све како би се створио на пословима туризма у Црној Гори створио законодавни оквир да се у Црној Гори на пословима у туризму ради искључиов домаћа радна снага, што и јесте нама приоритет. Али да би одговорили на све ове важне задатке, неопходан је правни оквир, оцијено је Булатовић.

Привредна комора и Одбор је код надлежних институција повео иницијативу на увођењу категорије стални сезонски радник, да би се ублажио тај проблем.

– На овај начин би се мотивисала незапослена лица да се  преквалификују и да имају сигурно стално сезонско запослење и примања током цијеле године, у складу са позитивним искуствима у земљама Европске уније. Систем осигурава финансијску подршку и уплату доприноса радницима сезонцима и у раздобљу, када се не ради како би се осигурала потребна радна снага.

Послодавци из свих дјелатности током године имају раздобље смањеног посла и могу на овај начин да запосле своје људе. Ријеч о о особама која су у континуитету радила код истог послодавца, најмање шест мјесеци и код истог послодавца ће радити и у наредних шест мјесеци, навео је Булатовић.

Потребно да неко ко је засновао радни однос, код истог послодавца шест мјесеци требало би да конкурише са циљем да за годину и по заснује радни однос, те да премости период између двије сезоне.

– Законодавни одбор требало би да омогући флексибилније ангажовање домаће радне снаге а посебно студената и других сегмената радне снаге. У току је рад на измјенама и допунама закона о раду,  као и закона о странцима, који би регулисали и ова питања. До сљедеће сезоне  требало би да створимо правни оквир за увођење сезонских радника, да мотивишемо домаћу радну снагу  да се професионално ангажују у туризму. Намјера је да мотивишемо младе да се школују за послове у туризиму и угоститељству, гдје недостаје одређени број занимања, што је одлична прилика младима да се преквалификују и нађу своје радно мјесто, објашњава Булатовић.

На привременим пословима у Црној Гори ради око 11 000 радника. Већином домаћа радна снага,  има их  са Балкана и из различитих дијелова свијета али још увијек није довољно. Недостаје радне снаге па послодавци теже да имају своје људе и да мотивишу домаће.

– Црна Гора је ове године увећала плате у туризму и угоститељству. Примјера ради, данас  један кувар има плату, од 1 000 до 4 000 еура, а ствар је да професионалац има високу плату.

Добро су плаћени, треба тражити шансу да се наши људи што боље специјализују за ова занимања.

Конобари имају плату и 1 000 еура, а ако желе да продуже радно вријеме могу се задовољно вратити кући. Исплативије је  да остану овдје него да иду у Хрватску да нађу послодавца. Могу се  доказати овдје и имати боље зараде. Надамо се да ће остајати овдје, што је свима у интересу.  Хрватска  је увела олакшице, а њена радна снага иде даље у друге земље.

Прилике запошљавања сезонских радника у јуогисточној Европи

– Годишње је  у легалним токовима у туризму ангажовано 11 000 а у сивој зони доста их ради, што обавезује послодавце да морају имати миниму  пет докумената. Предложен је реформски модел електронског прилагођавања законског оквира за запошљавање и израду веб протала, имала би обједињену сезонску  пријаву и одјаву сезонског радника на једном мјесту што скраћује процедуру примјене и ангажовања у овом сектру и раст буџетских прихода по основу пореза и доприноса. Ту је битна примјена савремених софтверских система.

Скраћујемо процедуре. Привреда  комора у комуникацији са МУП и Министарством иностраних послова, важно је да буде  убрзана процедура.

Увијек са партнерима радили смо  на превазилажењу проблема и ове године Одбор је највише посветио процедуре око добијања различитих дозвола радили са Морским добром и општинама да се све интегрише и превазилази проблеме које ће се дешавати у наредним годинама.

Повећавају се капацитети преко 20 хотела у Колашину је у припреми да се отворе  и требаће  2 000 људи да раде у хотелима, током цијеле године.

Привредна комора је упутила иницијативу која је разматрана  на посљедњој сједници Владе, уз очекивање да ће бити створени предуслови да се до сљедеће сезоне омогући преквалификација и плаћање сезонцима током цијеле године.

Извор: Боје јутра, ТВ Вијести

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here