Пензионерима са најнижим примањима, у октобру  још 450 еура разлике

Пензионери са најнижим пензијама примиће разлику од 1. јануара, а она ће бити исплаћена 20. октобра и износиће 450 еура, казао је в.д. директора Фонда ПИО Ранко Алигрудић . Он је за РТЦГ казао, да ће од 1. септембра најнижа пензија износити 253 еура.

Наводи да су били у обавези измјенама законских прописа, да у овој години изврше три редовна усклађивања пензија, и два ванредна усклађивања пензија.

– Прво редовно усклађивање пенија је било 1. јануара и оно је било у износу од 2,13 одсто, док је друго било 1. маја и оно је било у износу од 8,15 одсто, казао је он.

 На сљедећој сједници Управног одбора која је заказана за четвртак донијеће се одлука о усклађивању најниже пензије за 36 одсто, а у склопу те одлуке донијеће се и одлука о ванредном усклађивању пензија од 1. септембра за 10 одсто.

– То значи да ће пензија која је на дан 31.12 прошле године износила 147 еура, сада бити 253 еура“, поручиоје Алигрудић. Преко 40.000 прензионера ће примати најниже пензије.

Фонд ПИО ће бити у обавези да донесе прерачун пензија за преко 25 хиљада прензионера.

-Значи мораћемо да урадимо рјешење за све њих, то су сви они чија је пензија већа за рецимо један цент од најниже пензије на дан 1. јануар ове године, односно сви они пензинери чија је пензија за један цент мања од ове која ће сада износити 253 еура, поручио је он.

Алигрудић је казао да због примјене ретроактивног повећања од 35 одсто у обавези су да за све пензионере који су имали нижу пензију од 220 еура, да им обрачунају разлику од првог јануара.

-Сви пензионери са најнижим пензијама, примиће разлику од 1. јануара, значи за септембар мјесец, а она ће бити исплаћена 20.октобра у износу од 450 еура, казао је он.

Дакле, како је поручио, сви они са најнижим пензијама примиће разлику уз септембарску пензију, значи 20. октобра примиће још 450 еура разлике.

За те потребе, истиче, ће биће потребно 16 милиона еура.

Мораће да се ради ребаланс због исплата наредних пензија, јер сада је повећан износ за пензије.

У прошлој години у двије транше и у овој години у марту мјесецу Фонд ПИО и надлежно министарство Владе Црне Горе подијелила је преко пензија преко 9 милиона једнократне помоћи, не само због корона кризе него и због ниских пензија, казао је он.

Алигрудић је нагласио да навијају за сваки предлог који би ишао за побољшање животног стандарда пензионера и за повећања пензија, али да морају да воде рачуна о реалним могућностима буџета Црне Горе.

Управни одбор Фонда ПИО донио је, како је казао, одлуку да се распише конкурс за новог директора те институције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here