Гуме се гомилају у заштићеном Парку природе Орјен

На око 1000 метара надморске висине на четрдесетом километру од Херцег Новог, уз још увијек привремено градско сметлиште – шири се црна депонија аутомобилских гума, саопштили су из НВО ЕкоКулМедиа.   

Осим мјештана оближњег села Убли, само још неки планинари или бициклисти који обилазе источне падине планине Орјен, знају да се овдје већ годинама, уз дозволу општинских и државних власти, одлажу гуме! Ружне слике су далеко од погледа, али не и од одговорности, јер се не може унедоглед ширити и увећавати одлагалиште аутомобилских гума. Помало резигниран и обесхрабрен, власник оближњег имања и старе породичне куће Горан Вуковић ипак није одустао од покушаја да скрене пажњу на овај проблем.

Фото: ЕкоКулМедиа

НВО ЕкоКулМедиа истражујући тзв. црне еколошке тачке у оквиру реализације пројекта Ecoscreen, позабавила се и проблемом нарастајуће депоније гума на Ублима. Отпадне гуме (шифра:16 01 03 према Правилнику о класификацији отпада и каталогу отпада) са подручја општине Херцег-Нови се привремено складиште у Рециклажном центру у Мељинама, наводе из Секретаријата за екологију и комуналне дјелатности Општине Херцег Нови,

Прецизирају да је „У складу са рјешењем Агенције за заштиту природе и животне средине број 01-УПИ-179/2 и сагласношћу Секретаријата за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност број 02-13-357-9/19 дозвољено складиштење отпадних гума на локацији која је означена као кат.парцела 1996 К.О. Убли (западни дио већ постојећег привременог одлагалишта комуналног отпада “Тисове греде”) и кат.парцеле 659,660,661 и 665/2 све К.О. Жлијеби(у захвату УП1 ЛСЛ “Дубоки До”).

Отпадне гуме ће се привремено складиштити на наведеним локацијама до стварања услова трајног збрињавања ове врсте отпада, што је у надлежности Државе Црне Горе, наводе у одговору из Секретаријата.

-Из предузећа Чистоћа појашњавају да је било неопходно наћи неко одлагалиште јер је прије неколико година рециклажни центар у Мељинама био претрпан гумама. Нађено је рјешење, које је сада нарастајућа црна еколошка тачка! Гуме нијесу по саставу опасан отпад, не продукују штетне супстанце, могле би се претворити у гориво, уградити у асфалт и сл. Али за сада се тиме нико не бави у Црној Гори.

Директор предузећа Чистоћа Херцег Нови Милован Бендераћ, каже да су зауставили одвоз на Убле и да сада складиште гуме у Рециклажном центру, у очекивању да се ускоро нађе рјешење за збрињавање гума. Укупно је на Ублима и у рециклажном центру привремено складиштено око 500 тона! Још толико је из Херцег Новог раније депоновано на једној привременој локацији на подручју никшићке општине.

Према његовим сазнањима постоји приватна иницијатива за откуп и прераду гума, али се чека Уредба са националног нивоа, којом би се одредиле субвенције за такав, како Бендераћ мисли, неисплатив посао. До тада, они као и увијек морају прикупљати и негдје одлагати истрошене гуме, иако не спадају у комунални отпад , како град не би био затрпан. Но, свакако није у реду затрпавати Убле, сагласан је Бендераћ, али то, уз и даље важећу дозволу, јесте једино и привремено рјешење. План је да се све гуме уклоне чим се појави неко заинтересован за њихову прераду. Када ће се то десити нико не зна.

Постоји иницијатива да све приморске општине, укључујући Никшић, Жабљак, Шавник и Плужине, раде на успостављању Регионалног центра за управљање отпадом који би ријешио и питање отпадних гума. Али до тада привремене депоније расту и умножавају се, саопштено је из те НВО.

Пројекат Ekoscreen се имплементира у склопу „Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 –  ReLOaD2, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори се  ReLOaD2 реализује у партнерству са 15 локалних самоуправа међу којима су Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва, које чине кластер „Coastal Mates”.                                                                                                        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here