Око 2 000 новских пензионера у стању социјалне потребе

Херцегновски пензионери и њихове породице, у све неповољнијем социјалном амбијенту, са зебњом очекују јесен. Поред пораста трошкова живота, суочени су и са бројним проблемима у остваривању здравствене и социјалне помоћи, а још увијек чекају на плац за изградњу стамбене зграде за пензионере бескућнике.

Од 6 800 пензионера, колико броји херцегновско Удружењу око двије и по  хиљаде њих је веома лошег материјалног положаја.  

Предсједник херцегновског Удружења пензионера Алекса Радуловић је за РТХН казао, да минимална повећања пензија нису утицала на ријешавање егзистенцијалних питања пензионера:

– У Херцег Новом број пензионера који имају примања од 147 до 179 еура је 565, а до 292  еура пензију прима 1 991 лице, што је на горњем минимуму егзистенције. Имамо преко 2,5 хиљаде који су у врло лоштем социјалном статусу, оцијенио је Радуловић.

 Пензионерима који немају ријешено стамбено питање, још није извјесно да ли ће бити обезбијеђен плац у Бијелој:

– Немамо нових информација по рјешавању стамбених питања пензионера. Прије годину су  представници Удружења, Управног одбора и предсједници мјесних удружења, са делегацијом Општине обишли плац  у центру Бијеле и тада су их  комшије упозориле, да се води спор за раституцију. На плацу су биле гараже и дијелом прелази далековод. Тражили смо од представника општине урбанистичко – техничке услове и власнички лист, као доказ да је општина власник те парцеле. Нисмо добили та документа. Остало је да се састанемо почетком октобра и да видимо да ли може да се обезбиједи плац за изградњу зграде и да се ту може да изгради до 30 станова, колико би нам одобрили средстава из Фонда ПИО. Општина је преузела на себе да ће помоћи у изради пројекта и ослобађање од плаћања комуналних доприноса. Незадовољни смо досадашњим током. Чекамо већ 30 година да добијемо плац за изградњу станова за пензионере,подсјетио је Радуловић.

Пензионери се надају да ће у  октобру са представницима Општине разјаснити ситуацију и ако буде плац у Бијелој споран да ће изнаћи алтернативну локацију, како би они који немају кров над главом, ријешили животно питање.      

 Из Владе Црне Горе престали су да Општинском удружењу  пензионера додијељују средства у виду социјално-хуманитарне помоћи:

– Откако су дошле нове структуре из Владе не добијамо што смо два пута добијали око 15 000 еура, као и сва општинска удружења. Цијела мјесечна чланарина је за 13 мјесних удружења и општинско 2 300 еура, а то треба да расподијелимо за редовну и социјалну дјелатност. Средства за социјалну дјелатност расподијељују мјесна удружења за хитне случајеве. Прошле године Општина је из средстава буџета у дијелу намјењеном пензионерима издвојила око 4.500 еура, што се подијелило на 150 социјалних случајева, по 30 еура. Остало је да  то буде и ове године на име расподјеле социјалне помоћи, казао је Радуловић и додао да ове године нису ништа добили од државе, али и када су давали помоћ нису поштовали прописане критеријуме.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here