Шћекић: Без ребаланса Буџета нећемо имати новца за љекове и плате


Министар здравља Драгослав Шћекић казао је на сједници Владе да је пројекат Европа сад потпуно угрозио функционисање здравственог система који је у алармантној ситуацији. Истакао је да би одгађање изгласавање ребаланса буџета озбиљно угрозило систем, а преноси РТЦГ.

-Није обезбјеђен фонд којим би се дугови и текуће обавезе могли измирити. Ми смо затекли вађење врућег кромпира из жара. Захваљујући понашању претходног министра Милојка Спајића ми у овом моменту имамо ситуацију да не можемо да исплатимо обавезе које се тичу снабдијевања љекова, а тичу се најтежих пацијената, односно терапија за онколошке болеснике”, истакао је Шћекић.

Додаје да здравствени систем не смије да буде ослоњен на имагинарне приходе.

-Ако не дође до ребаланса буџета врло брзо нећемо моћи ни љековима да снабдијевамо љековима здравствене установе нити да исплаћујемо плате јер то није предвиђено буџетом. Ово што је урађено је за Специјално тужилаштво”, рекао је он и упутио апел посланицима да се одговорно односе према изгласавању ребаланса.

Министар финансија Александар Дамјановић казао је да чињеница је да је претходна Влада тражила додатних 500 милиона еура за задуживање указује да је и тада неко био свјестан да ће све да кошта.

-Када неко укида обавезну уставну категорију, обавезно здравствено осигурање, онда треба пажјиво планирати да немамо ову ситуацију да ћемо то паушално надокнађивати, рекао је Дамјановић.

Премијер Абазовић истакао је да Фонд здравства биљежи губитке годинама.

-Само на немар што неко није хтио да обрати пажњу отишло је 600, 700 хиљада еура. Морамо да видимо како здравствени систем да поставимо на ноге. Не треба уносити панику. Ствар у здравству је алармантна годинама. Ја најављујем ванредну сједницу Владе која ће бити посвећена само ребалансу буџета”, закључио је Абазовић.

1 COMMENT

  1. Cekaj malo druze,zar ti nisi bio direktor zdravstvenog fonda.I dok si to bio pricao si da fond dobro posluje,da skoro nema gubitaka obecavo brda i planine.Nije proslo 7 dana od kad te politjckim dogovorom postavise za ministra zdravlja,a ti izadje sa pricom da fond duguje 12 milona eura? Onaj isti fond kome si ti bio direktor.K cemu pricas ti? Nego,zulja tebe to sto ti si vec bivsi i dok odradjujes ovaj“ tehnicki mandat“,oces da se svetis onima sto i tebi i ovakvoj vladi izglasase nepoverenje.Ali nece da moze!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here