НАЈАВА: ТАЛАСИ КУЛТУРЕ – ВОЈО СТАНИЋ И ИЛИЈА МАРТИНОВИЋ

На овогодишњем издању Херцегновске ликовне сцене, уз ауторе који тек треба да доставе своје радове, излагаће и један полазник легендарне Умјетничке школе, а ријеч је о Илији Мартиновићу.

Слику „Два бисера“, Мартиновић је својевремено излагао на традиционалној колективној изложби која окупља активне ауторе који живе, стварају или су на неки начин везани за Херцег Нови. Слика и изложба, која је у припреми, биле су теме о којима смо причали са њим.

– Волим да створим слику пред којом ће човјек да се замисли и запита шта представља, каква је порука. То је једна замка. Бисер је један на слици у шкољци. Гдје је тај други? А тај други је Херцег Нови. Неко ће то одмах схватити, неко неће. Мислим да је то добра ствар – прича он.

Захваљујући вишегодишњем пријатељству и кумству нашег саоворника и Воја Станића, забиљежили смо и причу на Шкверу. Ученик и профессор – Илија и Војо, сликарски бард Медитерана.

И у десетој деценији Војо Станић на наша питања одговара јасно, и болно тачно. Шквер је и даље његов свемир и његов атеље. 

– Шквер је вазда исти. Волим кафану. Обично ми се највише свиђа она која ми је најближе, да не морамо превише да пјешачим – прича Станић.

Има три четири године како Станић не слика нити записује своје бритке мисли, а каже да би сликао цијели дан јер га то никад није замарало.

Разговор колегинице Витке Вујновић са двојицом сликарских легенди можете погледати у емисији “Таласи културе”, вечерас у 20 сати на програму Радио телевизије Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here