У ПРОЦЕСУ РЈЕШАВАЊА ПРОБЛЕМ ТРАНСФУЗИЈЕ КРВИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Одјељење за трансуфузију крви у Болници Мељине не ради већ неколико година, јер не послује у оквиру Фонда за јавно здравље, иако посједује сву неопходну опрему и обучен кадар са трансфузиологом Крунославом Бурић на челу. Због тога су Новљани приморани да одлазе за Котор како би донирали крв.

Према ријечима Зорана Срдановића из Клуба добровољних давалаца крви Херцег Нови, остварен је контакт са новом директорицом Завода за трансфузију крви Црне Горе др Тамаром Шћепановић и постоји обострано интересовање да се проблем трнасфузије ријеши.

– Највећи горући проблем је трансфузија. Није исто поћи у Мељине и дати крв за пет минута и до Котора. Треба урачуниати трошкове, а и сада када није сезона потребно је око сат вожње да се до тамо стигне, да не спомињем у шпицу сезоне колико је тешко стићи тамо. Морам да нагласим да је, послије трансфузиолошке службе у Подгорици и Никшићу, ово убједљиво најбоља станица за давање крви – наводи он.

Срдановић објашњава да одјељење у Болници Мељине не ради због административних проблема у којима се назали Комплекс Мељине.

Да би превазишли недостатак одјељења за трансфузију и надомјестили тошкове превоза до Котора, из Клуба су договорили са менаџментом Дома здрваља Херцег Нови да за даваоце крви буде обезбјеђено санитетско возило и просторије за састанке.

– Са др Гораном Комаром договорили смо да, када изнад четири даваоца треба да пођу до Котора, Дом здравља ће бесплатно уступити возило и возача. Уз то, пошто Клуб нема просторије, обезбиједили су нам и салу, гдје можемо да организујемо састанке, не само ми, већ и нама сличне НВО – казао је Срдановић.

Он открива да Клуб има намјеру да окупи што већи број организација које се баве хуманитарним радом, а у плану је, како је казао, оснивање организације која ће помагати самохраним мајкама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here