ЈУБИЛЕЈ ВРИЈЕДАН ПАЖЊЕ И ДИВЉЕЊА

Борачке организације СУБНОР-а 1941-1945 Херцег Нови и Котор ће поводом обиљежавања осам деценија од формирања Орјенског партизанског батаљона са колегама из Тивта, Будве и Требиња, одржати пригодни скуп у понедељак 8. новембра у 11 сати на Крушевицама.

На данашњем састанку борачких организација којом је предсједавао предсједник ОО СУБНОР-а Херцег Нови Ђорђе Злоковић, указано је на важност оваквих скупова, те на допринос Орјенског партизанског батаљона за јачање слободарске свијести грађана Западне Боке.

Прије почетка свечаности на којој ће говори потпредсјеник СУБНОРА-а 1941-1945 Црне Горе професор Љубенко Боровић делегација ће положити цвијеће и на споменик на Врбању у чијој близини је батаљон и формиран.

Како је казао Боровић, у оквиру обиљежавања јубилеја, за ученике ОШ „Орјенски батаљон“ у Бијелој осмишљен је пригодан програм.

– Школа ће 9. новембра прославити тај дан и подсјетити се на славне борце батаљона, док ће 11. новембра представници борачке организације водити разговор са историјском секцијом школе, гдје ће са дјецом разговарати о Орјенском батаљону и чувању и његовању датума ове важне историје, рекао је Боровић.

Подсјећамо, Орјенски партизански батаљон су чиниле четири чете са 14 водова и са око 650 наоужаних бораца. Комадант батаљона до рањавања 7. децембра 1942. био је Мирко Матковић, поручник Краљевске Југословенске војске, замјеник је био Глиго Мандић, подофицир Југословенске ратне морнарице, политички комесар, доктор права Никола Ђурковић, и замјеник комесара земљорадник Симо Томашевић.

Орјенски партизански батаљон је од новембра 1941. до маја 1942. године, постигао 14 великих побједа у окршајима са окупаторима, успјешно бранио слободну територију у залеђу Боке Которске и држао линију фронта од 30 километара. У том периоду, непријатељу су нанесени губици од око 1600 војника и официра, уз властите губитке – 26 погинулих, 26 лакше и теже рањених, уз једног несталог борца.

Генерал ЈНА Саво Оровић, у свом Ратном дневнику за Орјенски партизански батаљон је истакао „да је био један од најбоље организованих јединица у НОБ-у“. Батаљон је уживао велику подршку народа Боке, а имао је и своју болницу која је формирања 7. децемба 1941. године у Брезовом долу у Кривошијама. Управник болнице био је др Јован Бијелић, а болничарке Беба Радуловић и Роза Кремжер.

Орјенски партизански батаљон расформиран је одлуком штаба 28. маја 1942.  године у Старом Сланом, послије повлачење са територије Боке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here