Морбиле брзо преносиве, апел љекара за имунизацију дјеце ММР вакцином

У Црној Гори је ММР вакцином против малих богиња вакцинисано 60% дјеце предшколског узаста. Прве случајеве малих богиња, по мишљењу епидемиолога, можемо очекивати  у Црној Гори обзиром на комуникацију, транспорт и међународну трговину са Србијом у којој је забиљежен први обољели. Томе у прилог иде и мали обухват вакцинисане дјеце у нашој земљи. 

Педијатар др Оливера Ментовић подјсећа да су морбиле брзо преносиве.

– Ми одавно радимо на томе да обухват вакцинације ММР вакцином буде велики. Трудимо се максимално. Позивамо на вакцинацију, причамо, апелујемо. Мислим да смо ми урадили све и сада је на родитељима, који морају да постану свјесни колико та болест може да угрози најмлађе, казала је Ментовић.

др Оливера Ментовић

Најугроженија су, како истиче др Ментовић, дјеца до године која не могу да се вакцинишу.

-Клиничке  слике са температуром и осипом могу да доведу до озбиљних компликација упале плућа и трајних оштећења мозга.

Из педијатрије апелују и позивају родитеље да вакцинишу своју дјецу ММР вакцином, јер нас је учинак мање покривености вакцинацијом довео на праг избијања епидемије малих богиња.

др Игор Галић

Директор Института др Игор Галић, казао је да је ММР вакцином против малих богиња, рубеоле и заушака вакцинисано је свега 60 одсто дјеце предшколског узраста, а за колективни имунитет потребно је више од 95 одсто имунизованих.

-Међу дјецом 2021. годиште, број вакцинисане дјеце са 13 мјесеци је низак и износи 3,3 одсто, а до 24 мјесеца 11,7 процента. За 2020. годиште са 13 мјесеци је вакцинисано 3,9 одсто, а до 24 мјесеца 23,1 проценат. Тај проценат даље расте. За 2010. годиште са првих 13 мјесеци вакцинисано је око 47 одсто дјеце, а са двије године 78 одсто – казао је Галић.

Нада се да до епидемије неће доћи те да ће, уколико се деси, она подразумијевати и рестрикције. Како је најавио у понедељак ће на састанку са колегама из Министарства здравља разматрати ситуацију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here