Кривично процесуирана малољетница за слање лажних дојава о постављеним експлозивним направама

Полицијски службеници Регионалног центра безбједности „Југ“, Одјељења безбједности Херцег Нови, заједно са службеницима Сектора за борбу против криминала задуженим за расвјетљавање кривичних дјела високотехнолошког криминала идентификовали су и поднијели кривичну пријаву против малољетног лица, стране држављанке, старе 15 година, која се сумњичи да је, заједно са за сада непознатим лицима, извршила кривична дјела изазивање панике и нереда и лажно пријављивање путем подстрекивања у продуженом трајању, саопштено је из Управе полиције.

Она је ова дјела извршила на начин што је у временском периоду од 14. фебруара до 11. априла 2024. године, упутила 46 појединачних мејлова, а чији се садржај односи на дојаве о наводно постављеним експлозивним направама, за које се испоставило да су биле лажне.

Предметни мејлови су у наведеном временском периоду били упућени на званичну адресу Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“ у Херцег Новом. Такође, против овог малољетног лица поднијета је и кривична пријава због сумње да је извршила кривично дјело угрожавање сигурности путем подстрекивања, на штету једног лица из Херцег Новог.

Злоупотреба сајбер простора на овај начин, осим што узнемирава јавност, онемогућава редовно функционисање и одржавање наставе у образовној установи, изискује кориштење значајних ресурса полиције и других државних и општинских служби које су активно учествовале у провјерама вјеродостојности садржаја спорних маил-ова, те повлачи и кривичну одговорност.

У том контексту Управа полиције бескомпромисно и интензивно ради на расвјетљавању случајева лажних дојава о постављеним експлозивним направама, примарно у циљу заштите најрањивијих категорија друштва и апелује на родитеље, али и на просвјетне раднике да повећају позорност и надзор дјеце у сајбер простору у циљу њихове заштите и заштите цјелокупног друштва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here