УРА формирала Бокешку иницијативу Бока да се пита

Општински одбори Грађанског покрета УРА из Котора, Херцег Новог и Тивта формирали су Бокешку иницијативу, као прво регионално тијело једне партије у Црној Гори, након чега су се обратили саопштењем.

-Инспирисани заједничком жељом да Бока, као јединствена цјелина у културном, социо-економском и сваком другом смислу, у догледно вријеме изађе из сјенке, и заузме мјесто које заслужује као потенцијално најразвијенија регија у Црној Гори формирали смо Бокешку иницијативу, стоји у меморандуму који су потписали представници три општинска одбора УРЕ из Боке.

На оснивачкој сједници за предсједницу Бокешке иницијативе изабрана је Адела Барба из Котора, док су за потпредсједнике изабрани Никола Радман из Херцег Новог и Љубомир Јовановић из Тивта, док поред њих радно тијело Бокешке иницијативе чине још и Небојша Шеваљевић, Милан Ђаковић, Ана Вукасовић, Анто Перуђини, Милица К. Копола, Ацо Божовић, Илија Пеулић, Ђорђи Црногорчевић, Јасмина Косаћ, Магдалена Челановић, Драган Марић и Марјан Брчић.

Како наводе у саопштењу, циљ Бокешке иницијативе је Бока да се пита, јер се у претходном периоду од Боке обилато узимало, а штуро враћало.

-Одувијек се злоупотребљавало гостопримство и бокешка питомина те се тако више скрнавило него унапријеђивало. Умјесто да уживамо у једном од најљепших залива свијета, ми смо допустили да се та љепота нарушава непланском, прекомјерном изградњом и неконтролисаним развојем туризма, навели су у саопштењу.

Предсједник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић је честитао на формирању Бокешке иницијативе и пружио потпуну подршку, те поручио да је посланички клуб УРЕ спреман да уважи све предлоге који буду долазили од Бокешке иницијативе и предложи их Парламенту Црне Горе на усвајање, почев од Закона о локалним самоуправама.

-Бока је бисер Црне Горе, али нажалост није довољно валоризован, однос према Боки мора бити праведнији. Трудили смо се да у свом мандату дамо допринос развоју Боке, кроз враћање трајектне линије у државно власништво који сада доноси више милона профита држави, вратили смо и Пине у власништво Општине Тиват. У нашем мандату је завршена и жичара Котор-Ловћен на коју смо чекали деценијама, отпочели смо и изградњу булевара Тиват-Јаз, као једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката не само за Боку, већ и за читаву државу. Али на томе се не смије стати, развој инфраструктуре на подручју залива мора бити приоритет свих власти јер Бока то и заслужује, истакао је Абазовић.

Бокешка фјака и успаваност, не могу бити изговор за пасиван однос према нашим проблемима. Не желимо да чекамо друге да ријеше наше проблеме, увијек је добар моменат и право вријеме за добре идеје и рјешења, казала је новоизабрана предсједница Бокешке иницијативе Адела Барба.

-Позивам све вас, који са нама дијелите исте ставове, да учествујете у раду Бокешке иницијативе, да нам шаљете ваше идеје и сугестије. Везују нас заједничка традиција, историја, животни простор, култура, али и заједнички проблеми, и једино заједно их можемо ријешити, саопштила је Барба.

-Циљ нам је да у Бокешку иницијативу укључимо све људе који воле Боку, грађанске активисте, невладине организације, како бисмо заједнички допринијели сарадњи између три општине и на тај начин допринијели развоју Боке, поручио је новоизабрани потпредсједник Бокешке иницијативе Никола Радман.

Носилац листе Грађанског покрета УРА на локалним изборима у Будви Блажо Рађеновић је поручио да је Морско добро на челу са њим остварило историјске резултате.

-Радили смо на томе да децентрализујемо управљање, успјели смо да трајектну линију вратимо у државно власништво. Жеља ми је била да општине Херцег Нови и Тиват преузму управљање трајектном линијом, међутим локалне самоуправе нису биле спремне на то. Жеља нам је била и да се Лука Шквер врати у власништво Општине Херцег Нови, као што смо то учинили са Пинама које смо вратили у власништво Општине Тиват, казао је Рађеновић.

Он је поручио и да је сигуран да ће Грађански покрет УРА кроз 45. Владу вратити грађанима оно што је отето од њих и што нису успјели да доврше кроз 43. Владу, али и да ће и раскинути све штетне уговоре које ових дана потписује Спајићева Влада и које планира да потпише на штету грађана, а за интересе појединаца, како је то ДПС деценијама радио, стоји у саопштењу Бокешке иницијативе Бока да се пита.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here