Монодрама „Најбољи човјек на свијету“ – дилеме и проблеми савременог човјека

Нова комична монодрама „Најбољи човјек на свијету“, у првој независној продукцији НВО „Маска“, са Гораном Славићем у главној улози, биће премијерно приказана 30. марта у сали Орјен хотела Лазуре у Мељинама.

Представа се бави темом љубоморе, казао је на конференцији за новинаре иницијатор пројекта и глумац Горан Славић.

Горан Славић, глумац и иницијатор пројекта

– Било инспиративно да видим како људи пролазе кроз то. Наишао сам на коментар једног човјека који се борио са својом љубомором. То ми је оставило веома јак утисак и одлучио сам да то морам да урадим. Повао сам Сташу Копривицу, питао је да ми напише текст и помогне да урадимо ову ствар. Сад смо ту гдје смо, остало је још неких осам дана до премијере, доста то добро иде и развија се – наводи он.

Славић је казао да се НВО „Маска“, којој је примарна улога едукација и рад са дјецом кроз школу глуме, до сада бавила углавном продукцијом садржаја за најмлађе и подучавање, али је ово први пројекат независне продукције.

Открива да му је стенд ап, односно монодрама, дугодишња жеља, али да су му измицали тема и идеја, које је случајно пронашао на Инстаграму.

Редитељка Сташа Копривица прича да јој је, као пасионираној љубитељки друштвених мрежа и интернет садржаја, Славићев захтјев да направи озбиљну и духовиту монодраму дало идеју да направи специфичан формат који ће комбиновати монодраму, стенд ап уз додатак реалног садржаја са интернета.

Сташа Копривица, редитељка

– Пошто је он планирано да улогу игра екстремно, готово патолошки љубоморног мужа, дошла сам на идеју да особа на коју је он љубоморан, буде његова супруга у представи и да она није само љупка супруга, већ да је постала нешто са чиме он не умије да се носи, то је позната инфлуенсерка на Инстаграму – објашњава она.

Лик супруге креиран је помоћу Инстаграм профила, а глас јој даје позната глумица Гордана Фемић Шћекић, наводи Копривица и додаје да се прича базира на сукобу љубоморног мужа и супруге која постаје позната.

Позоришни комад треба да постави питања и да се, у облику комедије, шали на рачун дилема и проблема савременог човјека.

– Овдје се бавимо питањем врло крхог, њежног, душевног, емотивног живота, заправо једног доброг мушкарца, који се носи са великим изазовима у нашој средини, гдје су мушке емоције велики табу, гдје мушкарцима није дозвољено да осјећају било шта, да изразе емоције, нормално и асертивно комуницирају и често се то овлаш превазилази. Мислим да би  оба пола била срећнија када би отворено разговарали – казала је Копривица.

Продуцент и организатор представе, Данило Бабовић наглашава важност постојања независних позоришних продукција у Црној Гори.

Данило Бабовић, продуцент и организатор

– Генерално смо тражили да ову врсту стенд апа урадимо на мјесту које није позоришна сала, да се публика осјећа комотније и да се ради за одређени број људи. Мислим да смо за сада постигли све то што смо планирали и да ће бити нешто потпуно ново на овим просторима, да ће свако моћи да се пронађе – казао је он.

Асја Шашић Из комплекса Лазуре истиче задовољство што компанија има прилику да подржи овај позоришни  пројекат.

Асја Шашић, Лазуре хотел и марина

– Ми из Лазуреа смо увијек ту да подржимо идеје младих, поготово овакву јер ово троје људи нису плакали у дневним собама и говорили како нема културног садржаја, него су се организовали и исти тај културни садржај направили. Поздрављам ову иницијативу и надам се да ово неће бити последња – поручила је она.

Свечана премијера мондраме „Најбољи човјек на свијету“ заказана је 30. март, у 20 сати, док ће прва реприза ће бити одиграна 12. априла. Пројекат су подржале Општина Херцег Нови и локална Туристичка организација.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here