Министар Одовић: Посвећени финансијској стабилизацији Института „Др Симо Милошевић“

Институт "Др Симо Милошевић" Игало

Министар  просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанко Одовић у интервјуу Вијестима је нагласио да не очекују стечај у Институту Игало.

Завршена је прелиминарно процјена Института “Др Симо Милошевић” у Игалу која је показала да је његова вриједност између 65 и 70 милиона еура, али се она мора допунити додатних подацима о вриједности хотелског и туристичког комплекса јер ћемо тада имати могућност да формирамо нове цијене и вриједност акција и да на основу реалних оцјена уђемо у дијалог са мањинским акционарима.

– Вјерујем да неће доћи до увођења стечаја у Институт, имајући у виду да смо изузетно посвећени рјешавању овог проблема и стабилизацији финансијске ситуације. То укључује сарадњу са свим релевантним институцијама, тражење рјешења за дугорочно финансијско стабилизовање и подршку за очување виталне улоге Института у здравству и туризму Црне Горе, истакао је Одовић за портал  Вијести.

Фото: Влада ЦГ / Јанко Одовић

Када се може очекивати деблокада рачуна Института Игало и да ли је завршена процјена имовине?

– Овлашћени процјенитељ, односно комисија која је формирана у складу са законом а коју је формирао овлашћени процјенитељ, која је сачињена од реномираних стручњака из различитих области релевантних за предмет процјене, сачинила је прелиминарну процјену имовине Института “Др Симо Милошевић” у Игалу. Прелимининарна процијењена вриједности износи између 65 и 70 милиона еура. У наредном периоду очекује се израда подробније анализе, а по потреби радиће се и допуна процјене. Овај додатни рок, предвиђен је у циљу допуне процијењене вриједности другим аспектима, како би се процијенили хотелски и туристички комплекс, те утврдиле вриједности проширених капацитета Института “Др Симо Милошевић”, а све у циљу добијања прецизне, свеобухватне и коначне процјене Института, што је од круцијалне важности за планирање и предузимање даљих корака. С обзиром не то да се ради о питању од велике важности, рјешавање свих спорних питања у вези са Институтом се обавља са посебном пажњом која захтијева вријеме. Пакет мјера спасавања Института ићи ће фазно. Влада Црне Горе је на сједници одржаној 25. априла 2024. године усвојила информацију о додјели једнократне помоћи запосленима у Институту за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију “др Симо Милошевић”. Цијенећи ситуацију у којој се налазе запослени и значај наставка континуираног пружања здравственх услуга, као и потребу очувања људских ресурса и потенцијала запослених који су показали велики допринос и пожртвовање и поред насталих околности наставили са пружањем услуга корисницима Института, Влада је задужила Министарство рада и социјалног старања да уплати репрезентативној синдикалној организацији Института износ од 1.136.000 еура, као једнократну помоћ запосленима. Такође, задужена је Синдикална организација “Др Симо Милошевић”  да информише Владу о спроведеним уплатама запосленим радницима у Институту Игало. Дакле, воља постоји, новац је опредијељен, међутим законска процедура се мора испоштовати, јер ова Влада своје одлуке доноси на основу и у складу са законима ове земље, а не на „ad hok“  основи и уз примјесе популизма. Када се ријеше текући проблеми у пословању, слиједи пакет за спасавање, у оквиру којег је десет милиона еура замишљено за враћање дугова Института, а све у циљу деблокаде рачуна и омогућавања запосленима да приме своје зараде.

Одовић је истекао је рок од мјесец који је дала Агенција за осигурање депозита Србије да неће тражити увођење стечаја у Институт због наплате дугова. Докле се стигло са регулисањем ових односа и пријети ли стечај Институту?

Кад ће бити расписан међународни позив за консултанта за план реструктуирања Института Игало и шта сте се договорили са мањинским акционарима? Када ће бити познат коначан план за спасавање Института и када ће он почети да се примјењује?

-Имајући у виду чињеницу да смо у посједу прелиминарне процјене вриједности Института, тек када будемо имали финалну процјену вриједности здравствене установе Института “Др Симо Милошевић” у Игалу бићемо у могућности да формирамо нове цијене и вриједност акција, те да на бази реалних оцјена уђемо у дијалог са мањинским акционарима. Међутим, сви ови даљи кораци биће могући након што добијемо подробнију анализу и допуну ове прелиминарне процјене.

Влада Црне Горе је на сједници од 25.04.2025. године, одобрила исплату помоћи запосленима у Институту, како би људи који у Институту раде а који су у заиста јако тешкој финансијкој ситуацији успјели да преживе до окончања свих процедура о којима смо говорили. Треба нагласити, да највећу вриједност Института чине управо запослени различитих професионалних квалификација, и који као цјелина могу пружити услугу јединствену не само за Црну Гору, већ и за читав овај дио југоисточне Европе, навео је Одовић.

Извор: Портал „Вијести“

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here