Спајић са Самита у Котору: Регион ће бити дио Европске уније

Фото: Влада ЦГ

Предсједник Владе Милојко Спајић отворио је данас у Котору Самит лидера Западног Балкана и Европске уније који је посвећен Плану раста у оквиру којег је земљама Западног Балкана на располагању 6 милијарди еура у грантовима и повољним кредитима. То према ријечима премијера представља јасан сигнал посвећености Европске ујије економској и демократској трансформацији цијелог региона.

-Влада Црне Горе је чврсто посвећена унапређењу економског просперитета и квалитета живота наших грађана. Са овим принципом на врху наших приоритета имамо и велика очекивања од Плана раста за који имамо јасно постављене реформске мјере: од пословног амбијента, дигиталне и енергетске транзиције до владавине права, поручио је Спајић.

Он је у обраћању учесницима скупа указао и на значај континуиране подршке Европске уније инфраструктурном развоју те истакао да се она мора наставити и увећавати под окриљем Плана раста. На тој линији Влада Црне Горе припремила је 44 инфраструктурна пројекта у области образовања што је израз посвећености овом важном питању, али и односа према младим људима као нашем најважнијем капиталу.

Предсједник Владе Црне Горе истакао је и да приступ јединственом европском тржишту остаје мотор у отварању новог хоризонта који ће наш регион приближити европским стандардима.

Истичући да су грађани у фокусу свих развојних пројеката и политика премијер је поручио да је „инвестирање у људски капитал за Владу Црне Горе најважнији и најдугорочнији аспект свих реформских процеса“.

На конференцији за новинаре која је уприличена након отварања самита премијер Спајић је рекао да је ово регион који ће бити дио Европске уније, те да је то неповратан процес. Истакао је да је у претходних мјесец  било превише тема у региону које су враћале у прошлост, али да треба гледати у будућност.

-Прошлост не смије оптерећивати будућност. Будућност је та која мора дефинисати прошлост. То је кључна порука коју желимо да пошаљемо данас. Овако једним мултилатералним приступом мислим да се многи билатерални проблеми могу ријешити много лакше, са много мање жучи, са много мање напора и мислим да је ово прави приступ, казао је Спајић.

Он је рекао да је Црна Гора центар региона и да ће дати све како би се ријешила мултилатерална питања.

-Нећемо оставити ниједан камен непреврнут док не нађемо рјешења за сва мултилатерална питања која ће у будућности олакшавати билатерална питања. Разумијемо бол, теме које оптерећују из прошлости, али веома ми је драго да смо сви окренути према будућности и ономе што нас све спаја, а то су економија и европске интеграције, поручио је Спајић.

Комесар за проширење Оливер Вархељи је казао да План раста више није нацрт, него даје мапу пута, да је велики потенцијал за регион и да пружа користи прије прикључивања ЕУ. Истакао је да је огромна промјена за пословну заједницу и грађане и да Балкан мора да ужива бенефите Плана раста ако сви раде као један. Како је рекао, на крају мандата ЕУ ће бити спремна да прими нове чланице.

-До 2027, због Плана раста и интензитета помоћи из економског и инвестиционог плана, уз реформске агенде и додатну финансијску помоћ, Балкан ће бити спреман, или би могао бити спреман, или би могао учинити себе спремним да се придружи ЕУ, поручио је Вархељи.

Самит у Котору, који је окупио лидере земаља региона, представнике Европске уније  и Сједињених Америчких Држава, организован је под слоганом „Један регион, заједничка визија” .

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here