Микијељ: Кроз фер тендер пружити могућност свима да буду закупци купалишта

Младен Микијељ, директор ЈП Морско добро

Предузеће за управљање морским добром дјелимично је прихватило одређене примједне на нацрт Предлога Одлуке о уступању дјелова морског добра, уз образложење да су уговори о закупу истекли 23. децембра 2023. године, те да су примједбе стигле од лица која више немају статус закупаца.

Како је за РТЦГ казао директор Морског добра Младен Микијељ, у претходних 30 година држава није остварила приход који је требало, јер су одлуке доношене у корист појединаца, а не грађана Црне Горе због чега је оправдан предлог за повећањем цијена закупа.

– Мислим да је сада направљен баланс у цијелој причи, јер се дјелимично улагања бивших корисника прихватају као реална прича, али је остављен простор да и нови корисници могу да покушају да кроз тржишну утакмицу и фер тендер дођу до купалишта, постану нови закупци и генеришу приход дуж цијеле црногорске обале – наводи он.

Микијељ истиче да се бившим закупцима не оспорава могућност да се поново пријаве на тендер. Како појашњава сви закупци су знали да потписују уговоре на пет година и знају како могу поново да се пријаве.

– Дефинитивно је требало да направе такав инвестициони циклус, да се та инвестиција за пет година врати. Ти људи најбоље знају колико треба да понуде на тендерском поступку да би опет били прворангирани и да могу да наставе бизнис адекватно, на начин да од тога немају корст само они, него и држава Црна Гора – прича Микијељ.

Појаснио је и да бивши закупци, ако не побиједе на тендеру, могу своје привремене објекте да продају евентуално новим закупцима.

– Логично је да ће нови корисник, уколико добије тај привремени објекат, прво сјести са бившим корисником, јер је и њему најисплативије да купи тај објекат од бившег корисника. Тај бивши корисник имаће могућност да кроз продају објекта извуче инвестицију у коју је улагао у протеклих пет година. Уколико одличи да не прода, онда постоји алтернатива да се објекат уклони и да нови закупац прави неки који њему одговара – казао је директор Морског добра.

Микијељ је мишљења да би одлуку да се кроз фер тржишну утакмицу детерминише закуп купалишта у наредних пет година подржали сви грађани Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here