Сјећање на сарајевску Олимпијаду, Вучка и мимозу

Прије тачно четири деценије упаљен је олимпијски пламен у Сарајеву, на стадиону Кошево. Као што Сарајлије памте 14. Зимске олимпијске игре тако их памте и Новљани, јер је званичан цвијет игара те, 1984. године, била  мимоза. Цвијет, који је симбол херцегновске манифестације већ 55 година, добијао је уз медаљу, сваки такмичар.

У дефилеу каравана мимозе било је рекордних 160 извођача: Градска музика, тромбоњери, мажоретке, Бокељи, Егзодуси и маске.

У Сарајеву су те године приређена два маскенбала, а у Херцег Новом је Празник почео “предолимпијским маскенбалом” на којем је главна маска био Вучко, маскота сарајевске олимпијаде.

Током Олимпијаде у Сарајеву је радио ресторан “Кабаре Мимоза”, а 150 сједишта било је мало за све који су жељели да испробају понуду бокељских специјалитета.

Од тада до данас мимоза повезује Херцег Нови и Сарајево, наша Општина је постала побратим са Источним Сарајевом и пријатељ са Општином Центар Сарајево.

Караван Празника мимозе и ове године је посјетио Сарајево, најављен је богат програм манифестације која ће бити одржана од 15. фебруара до 4. марта, а грађани тог града као и цијеле БиХ су позвани да дођу у Херцег Нови.

(Извор података: Монографија „Празник мимозе – 50 година цвијетног фестивала“)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here