Међународни дан старијих – право на здравље, једнакост и достојанствен живот

Први октобар се обиљежава као Међународни дан старијих, у складу са резолуцијом Уједињених нација из 1990. године. Овај датум подсјећа на значајну улогу старијих у заједници, вриједност њиховог знања и искуства, те неопходност њиховог укључивања у све сфере живота, поручили су из Црвеног крста Црне Горе.

-Старији људи су веома често невидљиви и маргинализовани. Свакодневно се у друштву, али и у породици, суочавају са дискриминацијом и неједнакошћу. Због година које имају занемарује се њихово знање и искуство, представљени су као неко ко је терет, зависни од других. Често се здравствена стања у којима се налазе приписују годинама и не посвећује им се довољна пажња. Оваква неоправдана понашања доводе до неравноправног положаја старијих и онемогућавају их да воде испуњен и достојанствен живот.

У извјештају Свјетске здравствене организације из 2019. године се наводи да је просјечни животни вијек човјека продужен са 66,5 на 72 године. Човјек ће живјети дуже, али је питање каквог квалитета ће бити тај живот.

Фото: Црвени крст Херцег Нови

Из Црвеног крста Црне Горе истичу да се старији најчешће суочавају са кардиоваскуларним обољењима.

-Ова група болести обухвата оштећења срца и крвних судова и кривац је за смрт 18 милиона људи сваке године. Главни узроци настанка ових болести су: конзумација дувана и алкохола, нездрава исхрана, те физичка неактивност. Нездрави стилови живота узрокују и појаву деменције која се сматра једним од највећих проблема са којима се човјечанство суочава. И деменција и кардиоваскуларне болести су у већој мјери присутне у мање развијеним земљама у којима људи живе у сиромаштву, нису у могућности и не знају како да себи обезбиједе здраву исхрану. Владе свих држава треба да креирају политике којима ће искоријенити сиромаштво, обезбиједити услове за здрав и достојанствен живот и изградити инклузивне заједнице у којима су сви чланови равноправни.

Општинске организације Црвеног крста су већ ове седмице почеле са организовањем активности поводом обиљежавања Међународног дана старијих што ће наставити и наредних дана.

Волонтери и волонтерке Црвеног крста Црне Горе и чланови и чланице Удружења „Наше доба“ обиљежиће Међународни дан старијих акцијом пошумљавања и јесењег чишћења Ботаничке баште на Горици. Циљ ове акције је допринос очувању животне средине, скретање пажње на важност здравог старења, те унапређење међугенерацијског дијалога, поручују из ЦКЦГ.

Фото: Црвени крст Црне Горе

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here