„Како преживјети женидбу краља Вукашина“ – привредна и друштвена историја Херцег Новог

Књига Оливере Доклестић „Како преживјети женидбу краља Вукашина“ промовисана је пред бројном публиком у кафе-ресторану Америка на Белависти. На промоцији су поред ауторке говорили професорка Светлана Градинац, проф. др Милан Милановић.

Нова књига Оливере Доклестић из жанра је исповиједне прозе, а поред аутобиографске документарности главна карактеристика су јој метафоричност и вишеслојност, казао је професор Милан Милановић.

– То је новија привредна и друштвена историја Херцег Новог, као хроника настајања и нестајања, историја дјеловања политичких партија или локална борба са ветрењачама. То је и новији љетопис функционисања локалне самоуправе, карактерологија и менталитет политичких и привредних лидера, али не знам да ли лидера или епигона. Коначно, то је својеврсна социолошка студија исписана језиком даровитог списатеља, као романописца – навео је он.

Иако је дјело инспирисано личном професионалном драмом, јединствено је и необично због тога што се на самом почетку види сјајан контекстуално – алегоријски есеј о нашој народној поезији, а и наслов је преузет из епске народне пјесме објашњава ауторка, Оливера Доклестић.

– Као што је у пјесми „Женидба краља Вукашина“ Вукашину, иако је на лош и подмукао начин убио јунака већег од себе, прорадила савјест да то није добро и ону која је издала Момчила и све урадила за њега, одбацио. На крају је послушао умирућег Момчила и узео његову сестру за жену, што значи да је кренуо часнијим и моралнијим путем. Данас тога нема, већ кад некога утучеш или убијеш, гледаш да га на сваком следећем кораку дотучеш, да се случајно не би негдје пробудио или подигао – казала је она.

Како запажа проф. Светлана Градинац, први дио књиге је исповијест, односно аутобиографија, док други говори о критици данашњег система вриједности.

– То је социолошка студија о времену у којем живимо, о поприлично поремећеном систему вриједности у којем се струка, знање, посвећеност послу не цијене довољно, када вас врло често дискредитују због неких ствари за које не би требало да будете одговорни – истакла је Градинац

Према њеним ријечима, литерарна вриједност књиге највећа је у дијелу гдје ауторка врло сликовито и аргументовано пише о дјетињству, младости и студентским данима.

Издавач за Црну Гору је „Ободско слово“ Подгорица, за Србију „Штампар Макарије“, а књига је у дистрибуцији од јуна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here