Шах: “Електропривреда“ шампион, „Херцег Нови“ други

Узбудљивим дерби сусретом у претпоследњем 8. колу синоћ је у Институту Игало све ријешено када је ријеч о екипном првенству Црне Горе у шаху у Премјер лиги. И поред свих напора, уложеног труда и средстава, шахисти „Херцег Новог“ нису успјели да освоје прво мјесто, и послије првог пораза на шампионату од „Електропривреде“ 3,5:2,5, Драгиша Благојевић и саиграчи морали су да се задовоље  другим мјестом и сребреном медаљом. Екипа из Никшића је овом побједом постала првак Црне Горе са максималним учинком, и преузела титулу „Црногорцу“, коју су Цетињани освојили прошле године, такође у Игалу.

У мечу са пуно преокрета титулу су побједама обезбједили ФМ Јован Миловић, који је и предсједник Шаховског Савеза Црне Горе, против Артема Смирнова. Послије више од четири сата дуела два велемјстора Михаил Брјакин је црним фигурама на петој табли приморао Небојшу Никчевића да му пружи руку и честита побједу. Убрзо је подследњу партију на мечу на четвртој табли добио Драгиша Благојевић  против Стефана Мијовића, али Никшићани су већ славили. У одличном дербију мајстора шаха, и прије овог расплета виђено је доста преокрета. Домаће шахисте је у вођство довео некадашњи шампион Европе Иван Шарић, који је на првој табли надиграо бијелим фигурама Дениса Кадрића. На четвртој табли велемастор Артем Иљин је ремизирао  послије обострано коректне игре са велемајстором Луком  Драшковићем. Резултат је изједначио актуелни шампион Црне Горе Никита Петров, а вођство и тијумф „Електропривреди” донијели  су резултати на шестој односно петој табли.

У малом дербију надметали су се „Будућност” и „Црногорац”. Побједу за „Будућност” је остварио Андреј Шуковић против велемајстора Божидара Ивановића, док је резултат поравнао Андреј Скворцов који је савладао Милоша Печурицу. На крају је меч завршен нерјешено 3:3, и медаља је припала екипи са Цетиња.

Остали резултати 8 кола: „Младост” – „Мимоза” 3,5:2,5, „Просвјета” – “Омладинац Будућност” 3:3 и „Никшић“ – „Рудар” 1,5:4,5.

Табела: „Електропривреда” 24 меч бода (34,5  поена), „Херцег Нови” 19 (32,5), „Црногорац” 17 (28), „Мимоза” 13 (25), “Будућност” 12 (26), „Просвјета” 10 (22), „Рудар” 6 (21), „Омладинац Будућност” 5 (21) и „Никшић“ 3 меч бода (14,5 поена).

У последњем 9. колу од 11.00 сати играју: „Мимоза” – „Херцег Нови”, „Црногорац” – “Младост”, „Никшић“ – “Будућност Омладинац”, “Будућност” – „Рудар” и “ Електропривреда” – “Просвјета”.

У претпоследњем 8. колу Прве лиге постигнути су следећи резултати: “7 Октобар – „О.С.Ш.“ 3:3, „Зора”-„Цетиње” 3,5:2,5, „Зета” – „Румија” 3:3, „Дијагонале” – “Дама” 1,5:4,5 и „Беране” – “Рокада” 2,5:3,5.

Табела: “Дама” 22 меч бода (33 поена), “Зора” 14 (27), “Зета” 13 (26,5), “Румија” 13 (25), “Дијагонале” 11 (28), “Цетиње”  9 (27), “7  Октобар”  9 (21,5), “Беране” 7 (23,5), “Рокада” 5 (21)  “О.С.Ш.” 5 меч бодва (18 поена).

У последњем 9. колу од 11.00 сати играју: “Рокада“ -„7 Октобар“, „Дама“ – „Беране“, „Румија“ – „Дијагонале“, „Цетиње“ – „-Зета“ и „О.С.Ш“ – „Зора“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here