Златним херојима снажна подршка из новске средње школе

Сваког септембра Интернационална заједница за борбу против малигнитета код дјеце покреће глобалну кампању поводом Златног септембра – мјесеца наде и подршке за дјецу која се лијече од канцера. Кампањи се и ове године бројним активностима придружује Удружење родитеља дјеце обољеле од канцера „Фениx Црна Гора“.

У СМШ „Иван Горан Ковачић“ чланови НВО Фениx и волонтерског центра новске средње школе организовали су акцију у оквиру које су дијелили златне врпце и разговарали са ученицима. Одзив је био одличан, а дјеца су емпатију преточили у поруке и обећање да желе помоћи. Владана и Мирјана, једна здравствени техничар, друга матуранткиња економије, упутиле су снажну поруку.

– Желим да се у будућности бавим медицином и будем медицинска сестра, да помажем људима. Помоћи дјеци обољелој од канцера је хуман посао, а у оваквим акцијама учествујем и од времена прије короне и заиста сам почаствована што сам дио свега овога, казала је Владана.

– Драго ми је што учествујем у оваквој акцији јер сам увијек жељела да будем активиста и да на неки начин помогнем да се подигне свијест о дјеци која се боре против канцера. Нажалост, данас их је све више, али желим да им кажем да смо ту за њих и да ћемо врло радо да им пружимо подршку. Каже се да је здравље најважније, али не смијемо дозволити да нас то спута, да нас одмакне од циљева које смо зацртали и увијек имајте осмијех на лицу, казала је Мирјана.

Златни септембар је мјесец наде и подршке за сву дјецу обољелу од канцера, прилика да што већем броју грађана покажу колико је велика њихова борба и колико им је потребна подршка, каже Ангела Муришић представница Феникса.

Ангела Муришић

– Раније је био обичај да се у школи окупимо 15. фебруара, када је Међународни дан дјеце обољеле од канцера, а прекинуто је у вријеме епидемије. Наставићемо то свакако. Дјеца су дивна, сви желе да помогну, да буду волонтери. Исписали су поруке подршке, а ставили смо их на пано. Срећни смо јер наше друштво има толико емпатије за сву ту дјецу. Наши и чланови Волонтерског центра СМШ „Иван Горан Ковачић“ данас раде заједно, а волонтери из школе су нам понудили помоћ у било којем пројекту и увијек нам помогну.

Премда ЦГ нема званичан регистар обољеле дјеце, податак је да сваке године оболи до 25 малишана, а најважније им је разумјевање по повратку у друштво и школу.

– НВО Феникс је постигло доста тога када је ријеч о подизању свијести и дјечијем канцеру и борби коју воде. Много тога смо завршили са Фондом здравства и наша дјеца сада могу да се лијече у пет европских здравствених центара, зависно о којој врсти канцера се ради. Најважније је пружити подршку тој дјеци након лијечења и прихватити их у своје друштво јер они буду дуго времена ван школе и друштва и потребан им је приод подршке током социјализације, казала је Муришић.

Током редовног школовања ђаци уче о процесима диобе ћелија, а канцер је управо то – неконтролисано дијељење ћелија, објашњава проф биологије Ален Лаловац.

– Узрок може бити различит, а последња испитивања показују да конзумирање алкохола, енергетских пића, дуванских производа значајно повећавају могућност развоја канцера како код дјеце тако и код одраслих. Кроз едукативне радионице, којих би по мом мишљењу требало бити више, и већи аудиторијум и ученика и наставника, значајно се може подићи ниво како разумјевања тако и нових сазнања о овој болести, објашњава Лаловац.

Ален Лаловац

Из НВО Фениx истичу да су у сарадњи са Триатлон клубом из Подгорице скупили средства и неогледни прилазни паркинг претворили у модерно дјечије игралиште, а потом до краја мјесеца слиједи и стручна конференција намјењена изабраним љекарима који преузимају дјецу након завршетка лијечења.

Зграда Општине Херцег Нови ће бити освјетљена златном, а подршка локалне самоуправе се огледа и кроз Одлуку о финансирању пројеката НВО сектора међу којима је и пројекат „Златна подршка кроз социо-економско унапређење рањивих група“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here