Инфо дан: Примјећујемо ли нелегалне депоније у нашој средини?

Херцегновска НВО ЕкоКулмедиа у оквиру пројекта  Екоскрин, организовала је код некадашњег “Бокиног” Млијечног ресторана Инфо дан. Намјера је да грађане упознају са начином на који најлакше могу пријавити нелегално одлагање отпада и тиме помоћи да Херцег Нови буде чистији, уреднији и примјеренији за живот. У оквиру Инфо дана чланови те НВО у старом граду суграђанима су дјелили флајере са основним информацијама о активостима које реализују и бројем телефона Комуналне инспекције и Комуналне полиције.

Према ријечима Славице Косић, кроз пројекат Екоскрин, организација упозорава на неке од тзв. црних еколошких тачака у нашем граду, као што су нелегалне депоније отпада, загађење од буке, нечисти водотоци и море.

Славица Косић

-Намјерно смо изабрали да Инфо дан буде код некадашњег Млијечног ресторана. У дворишту ресторана су рушевине љетње баште и нелегална депонија. Слично је у бившим хотелима Рудник, Топола, Игало и мотел Савина. Сви су у власништву Вектра Боке, која у нашем граду не ради, иако има велики број некретнина, углавном угоститељских објеката, истакла је Косић.

Представници Комуналне полиције упознали су окупљене суграђане са процедурама и надлежностима те службе, када је ријеч о нелегалним депонијама. Комунални полицајац Слободан Вукашиновић је информисао да ако је у питању депоновање на јавној површини, лице је у обавези да одложено уклони, а могуће је издати и прекршајни налог.

Слободан Вукашиновић

-Ако се ради о приватној парцели изађемо на терен, констатујемо штету и прослеђујемо случај комуналним инспекторима. На приватним парцелама немамо надлежност, објаснио је Вукашиновић.

Комунални инспектор Гаврило Вицо је подсјетио да је за одржавање јавних површина задужено предузеће Чистоћа, а када је ријеч о приватним парцелама, власници су дужни да одржавају чистоћу. 

Гаврило Вицо

-На основу одређеног низа одлука, прво одлуке о чистоћи, затим о комуналном реду, дефинисано је да у приватним двориштима не смије бити отпада видљивих са јавне површине. У таквим случајевима поступамо, евентуално пишемо прекршајне налоге, а тако је и када је у питању депоновање и на јавној и на приватној површини. За правна лица прекршајна казна је 1500 + 500 еура, док за физичка лица зависи од законске норме по којој поступате, казао је Вицо.

У име Секретаријата за културу и образовање Инфо дану је присуствовала Олга Пејовић.

НВО ЕкоКулМедиа реализацијом пројекта Екоскрин настоји да подигне грађанску свијест о потреби активнијег укључивања у рјешавање еколошких проблема у општини Херцег Нови. Пројекат се спроводи  у склопу „Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори се реализује у партнерству са 15 локалних самоуправа међу којима су Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here