Због недостатка кадра Независни синдикат покренуо иницијативу за измјену Закона о унутрашњим пословима

Управи полиције тренутно недостаје 1.500 службеника, подаци су Независног синдиката полиције, а по условима за пензију који важе до краја наредне године, најмање још толико службеника може отићи у пензију. Из Независног синдиката покренули су иницијативу да садашњи услови за пензионисање буду продужени до краја 2030. године, како би кадар могао бити обновљен.

Према ријечима Рмандића опасност која пријети црногорском друштву је угрожавање безбједности – имовинске, личне и сваке друге црногорских грађана, а разлог је управо недостатак полицијских службеника.

-Чињеница је да Управа полиције односно Министарство унутрашњих послова има недостатак од 1.500 полицијских службеника који раде у униформи на терену и то јако велики проблем. Наше колеге имају јако велики број прековремених сати током мјесеца, значајно већи него што ти закон дозвољава, јер нема ко да ради и ми смо принуђени да последњим атомима снаге пружимо оно што је до нас да би грађани били безбједни, истакао је Рмандић.

До краја 2025. године услове за одлазак у пензију по садашњем закону испуњава 1.700 полицијских службеника, што ће довести до немогућности обављања полицијских послова. Рмандић истиче да се надлежни овим проблемом морају позабавити што прије, а одређене иницијативе упутио је и Независни синдикат.

-Један од предлога који смо изнијели је да се садашњи услови за пензионисање продуже до 2030. године, када би огроман број полицијских службеника, који би следеће године отишли у пензију прихватио продужење, односно доборовољно остао да ради у Управи полиције. На тај начин, држави би дали простор да обнови, подмлади и обучи кадар, али да оставимо простор служби да млади стекну искуство уз старије колеге, казао је Рмандић.

Други предлог је враћање Полицијске академије под окриље Министарства унутрашњих послова.

-Сматрамо да садашњи модел није учинковит, зато што се селекција, обука и запошљавање обавља преко Управе за кадрове што је јако дуготрајан процес, који изискује много ресурса и времена, зобг чеха имамо ситуацију да људи који заврше Полицијску академију не могу одмах да се запосле у Министраству унутрашњих послова. Имао полицајце који су чекали мјесецима, неки чак и више од годину дана да се запосле, истакао је Рмандић.

Актелни Закон о унутрашњим пословима предвиђа да се у полицији могу запослити само лица са петим степеном стручне спреме, што је могуће само на Полицијској академији која годишње може да школује између 60 и 100 полазника. Независни синдикат због тога предлаже измјену закона којом би се дозволило лицима са четворогодишњом стручном спремом и средњом школом, да се након одређених обука заполосле у полицији, како би проблем недостатка кадра што прије био рјешен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here