Савјет МЗ Херцег Нови: Је ли маћехински однос општине према нашој мјесној заједници?

Савјет МЗ Херцег Нови упутио је саопштење за јавност у којем истичу да је стање на подручју те мјесне заједнице, којој припадају Савина, Источно подграђе са Карачом, Стари град и Западно подграђе до степеништа „Данице Томашевић“, запуштено те да су, осим што је завршено уређење степеништа Луке Матковића и отворено за пјешаке степениште поред некадашњег хотела Рудник,  у току бројни грађевински и истражни радови у чији квалитет, методологију и времеснки термин окончања, како кажу, оправдано сумњају.

-Немамо увид да ли су обавјештени о свему надлежни конзертавори из Завода за заштиту споменика културе као и градитељски инспектори за провјеру надзора над радовима у близини и на самим тврђавама. Град Херцег Нови је прилично запуштен, у шта спада свакако руина од хотела „Плажа“ са његовом баштом, мотел „Дубрава“ као складиште смећа и цијела Савинска дубрава, о којој локалне управа, не само да не води рачуна, него на њу гледа само кроз финансијску визуру, како да смањи њен фонд стабала, а да заради на продаји земљишта и грађевинским дозволама, наводе у саопштењу.

У саопштењу, које потписују чланови Савјета МЗ Херцег Нови Марко Лучић, Оливера Доклестић, Ђуро Мишковић и Тихомир Рајковић, наводе да и даље трају радови на појединим локацијама упркос почетку туристичке сезоне, а да је санација  клизишта на подручју Канли куле прекинута, али да локација није заштићена од обурдавања раздробљене стијене на западној страни бедема, уздуж степништа Сима Матавуља.

Проблематизују и рушење старе куће породице Шуберић у јуну на почетку туристичке сезоне и тврде да је оно обављено на проблематичан начин, очигледно, без грађевинског надзора и стручне организације оваквог посла.

-Остало је закрчено каменом, веома фреквентно Степениште Сима Матавуља, као и кишни канал. Прашина и бука су посебно важно питање за надзор. Због чега је рушен овај објекат баш у јуну, у сезони? Знамо да га је општина откупила од власника за 130.000 € и да је могао да макар овог љета буде у улози биљетарнице или продаје сувенира, а да његово рушење буде изведено с јесени. Чему толика брзина у рушењу када има и прешнијих ствари, питају чланови Савјета МЗ Херцег Нови.

Наводе и да је плато код споменика Симу Матавуљу већ годину  градилиште и депонија ископане земље из Потковичасте куле. Питају надлежне  када ће са те локације бити уклоњен  ормар за струју и када ће плато бити уређен. Сматрају и да је скидање високе вегетације ловора на потезу од тврђаве Форте Маре ка Цитадели  уништавање зелене површине, која је дјеловала више украсно него посјечене гране и пањеви, који су преостали након сјече. Прашина и бука присутни су на потезу од хотела Плажа ка Савини гдје је почело уређење шеталишта иако су, како кажу, отворени ресторани, хотели и плаже.  Указују и на сушење великог бора старог преко 100 година на тргу Херцега Стефана али и на клизиште на стази испод цркве Свете Ане којом више није могуће проћи. Питају и зашто су сада почели истражни радови на пристаништу када је протекло толико времена да се ништа није радило.

-А пристаниште је у катастрофалном стању и ту је питање времена када ће се потпуно урушити. Такво, какво је – не служи на част никоме, али јесте да се неко постиди због нерада и неангажовања за поправку и доношење камених громада са јужне стране пристаништа, како је било одувијек, да би се попунило слегање постојећег, наводе из савјета МЗ Херцег Нови.

Указују и на квалитет мора а од Савине до тунела данима је, како тврде, лош због пливајућих нечистоћа.

-Нарочито се на плажи Жало види прљавштина и осјећа непријатан мирис на канализацију. Је ли могуће да и то треба сакрити пред очима јавности и дозволити тровање купача или добијање каквих стомачних или кожних обољења? Ко је надлежан да испита о чему се ради и поднесе  јавно извјештај, скупштини и грађанима?, питају из Савјета МЗ.

Проблематичан је и Парк Бока, како наводе, “ уз све позитивне оцјене родитеља за дјечије окупљање, заправо је срамота града, почевши од „зимских чаролија“ и леденог тобогана, дрвених кућица, засађених планинских борова, којима ту није мјесто, и двије металне судопере које су ругло”. Потписани чланови Савјета тврде и да се зелене површине  слабо одржавају или никако, те да нарочито упада у очи бетонирање борова на тротоару дуж болнице, на Савини.

-Ми чланови Савјета Мјесне заједнице Херцег Нови, обавјештавамо јавност да нас општинска управа не обавјештава о  радовима, који се догађају на подручју Мјесне заједнице, да Локална управа све ради на своју руку, да се нигдје не виде инжењери надзора, све се ради у вријеме када не треба да се ради, не поштује се појам „туристичке средине“ и „туристичке сезоне“, нема организације радова него је све на јуриш, и све на терет грађана. Очигледно да се отварају радови да би се јавности представила слика како се гради, уређује и уљепшава, а заправо је у позадини припрема за политичку кампању за предстојеће локалне изборе. Локална општинска управа игнорише Савјет МЗ. Да су, као што нису, све ове пројекте би представили прво Савјету МЗ, а Савјет би обавијестио грађане, ако је нужно да се радови баш сада изводе. То је улога и задатак једне МЗ. Нажалост, сумњамо у нужност извођења радова у јуну, као што сумњамо и у квалитет извођених радова, наводе из Савјета. .

Питају ко је надзор за радове, ко носи одговорност за њихово извођење, ко ће сносити одговорност за сву насталу штету и ко ће надокнадити угоститељима и туристичким радницима штету што им бјеже туристи из ресторана и са тераса.

-Савјет МЗ нема никакве везе ни са једним од наведених послова нити је консултован или питан и за шта, наводе потписници саопштења и закључују на крају која је  уопште њихова улога и смисао постојања кад их локална управа константно игнорише и заобилази.

1 COMMENT

  1. Ima tu istine, zaistina. Ne samo H Novi , vec i ostala mjesta uz obalu. Konkretno, Zelenika. Pocev od tunela na ulazu u Zeleniku , napravili su Pasarelu, koja je bila neophodna, za bezbjedan prelazak pjesaka preko magistrale. Ali takav objekat, koji po svojim gabaritima pripada nekom drugom mjestu, kao tvrdjava , narusio autentican ambijent! Arhitekti kao struka, bez ukusa i smisla. Na tako malim skucenom prostoru. Pa cak i pjesacka staza koja vodi ka tunelu u Zelenici sluzi za saobracaj auta i kamiona, u provatne gradjevinske svrhe zgrade koja je na bukvalno pola metra od nje, niko ne zeli da to zagradi i onemoguci da se ne koristi , za motorna vozila. Da ne pricamo o trotoaru koji je uz samu magistralu od Pasarele do Luke , na sta to lici. Dio setalista, put, prema Luci pun rupa. Put od Opacice do naselja u Nakicenovicim, pun rupa , auta i pjesaci otezano idu tim putem. Inace, odrzavanje Zelenike u zaostatku. Uz desetine poziva da se samo pokose staze i pored puteva, nije dovoljno. Potok koji ide od Dzorovog mosta do mora , ceka kraj turisticke sezone da se ocisti. Do tada je obilje flore i faune, a kad presusi izvor insekata . Sve u svemu , nedovoljno brige i zelje da se mjesto unaprijedi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here