За сада без посљедица услијед јаког југа и обилних падавина

До краја седмице на снази је црвени метео аларм због појачаног југа и обилних падавина. У Херцег Новом од јуче ујутро без проблема, како на копну тако и у Градској луци на Шкверу, а екипе комуналних предузећа подигли су ниво оперативности.

Јако југо највише бојазни изазива за стање у Градској луци на Шкверу, али је за сада стабилно, казао је за РТХН директор луке Божо Укропина.

– Ноћ је била мирна, југо се смирило у поподневним сатима и током ноћи. Данас очекујемо појачање вјетра у поподневним сатима и таласе 3,5 до 4 метра, али се надам да неће бити великог пребацивања преко лукобрана и да неће бити штете на пловилима у Градској луци. Лукобран трпи ударе и годинама већ чека на санацију и заштиту са спољне стране, али оно што је до нас, ми смо урадили. Склонили смо мостиће за напајње водом и струјом пловила па се надамо да неће бити штете ни на лукобрану ни на пловилима, казао је Укропина.

Како каже, за сада су предузели преветивне мјере, а власници пловила ојачали везове.

– Током јучерашњег дана није дошло до плимног вала што је био случај током последњих година када је јако југо. На то су навикли и они који имају пловила у луци и предузимају кораке прије доласка југа тако што појачавају везове. Надам се да неће бити драматично, најаве су да ће бити подношљиво,казао је Укропина.

И на путевима и дуж ријечних корита није било проблема током претходног дана и ноћи, потврдио је за РТХН секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић.

– Претходна ноћ је прошла мирно, оборен је један дрвени стуб за расвјету у Бијелој и том приликом је оштећено возило, све остало протекло је без проблема. Још у петак смо имали координациони састанак са свим комуналним предузећима и према временској прогнози већ одлучили да подигнемо ниво оперативности, а потом смо добили и допис Директората, казао је Сеферовић.

Корита ријека су очишћена прије сезона киша, а на критичним тачкама у граду тешко је реаговати када за кратко вријеме падне велика количина кише, казао је Сеферовић.

– Услијед обилних падавина у кратком времену, тешко је реаговати, а критичне тачке су центар града и улице испод магистрале. За сада нема информација о евентуалним клизиштима. Све екипе су спремне да реагују чим се укаже потреба, казао је Сеферовић.

И сутра кишовито вријеме, праћено пљусковима, грмљавином и јаким јужним вјетром. Мјестимично се очекују умјерене до обилне количине кише. Црвени метео аларм и упозорење Директората за заштиту и спасавање МУПа остаје на снази до 21. јануара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here