За првих Јадранових 100 година, застава на Тори и изложба у центру града

Подизањем заставе слављеника, ПВК Јадран, на једном од симбола Херцег Новог, тврђави Тора, започети су програми у част 100 година постојања једног од најтрофејнијих црногорских клубова. Заставу је, уз дефиле градских мажоретки и Градске музике, подигао тандем шампиона, легенде клуба са Шквера, Тиа Чамџић Дожић и Борис Чуквас. Поводом јубилеја, у центру града је постављена изложба фотографија под називом „Јадранових првих 100“.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић је обраћајаћи се присутнима подсјетио да ПВК Јадран пуни вијек на најбољи могући начин представља град и носи име Херцег Нови широм свијета.

-Вођен идејом да носити заставу представља једну од највећих признања у спорту, Херцег Нови од данас са симбола града, тврђаве Тора, као и са зграде општине поносно вије обиљежје које траје исто колико и Јадран, од 1922. године. Историја Јадрана је историја нашег града, а овај јубилеј је сјајна прилика да одамо почаст богатом наслијеђу, свима онима који су га стварали, као и младима који ће ковати будућност шампиона са Шквера. Како то јасно описује и химна нашег слављеника „традиција Јадрана Новљана се тиче“, тако је било и претходних, а биће и наредних 100 година, казао је Катић.

Катић сматра да истицање заставе нашег најтрофејнијег колектива у срцу града симболизује да Јадран јесте нешто заједничко за све Новљане.

-Неодољиви дио ове заједнице је колектив, на чијој традицији су задржане идеје и вриједности које Херцег Нови заступа – заједништво, достојанство, подстицање личног и друштвеног развоја, толеранција и отвореност. Као што тора вјековима побјеђује вријеме и све промјене које оно носи, нека овај чин подизања заставе буде жеља Јадрану да још много вјекова траје и уздиже се до нових побједа, славећи спорт и наш Херцег Нови, поручио је Катић.

Предсједник ПВК Јадран др Ђуро Марић је нагласио да је клуб са Шквера више од спорта, Јадран је, како каже, историја!

-Јадран је пливајући на Шкверу, пливао кроз Краљевину Срба, Хрвата и Словенца, Краљевину Југославију, ФНРЈ…да би на крају пливао и освајао титуле и у Црној Гори. Седам држава, а један Јадран! Јадран је константа, као и пливалиште на Шкверу, гдје је стотине и хиљаде најмлађих Новљана кроз пливање и ватерполо учило не само како се такмичи, већ како се достојанствено и племенито живи. Јадран је синоним Херцег Новог, цивилизацијски аргумент чије трајање од 100 година потврђује његову вриједност, истакао је Марић.

Бирајући између 3.200 фотографија које Јадран чува у својој богатој архиви, изложбу су осмислили Боро Мрачевић, Габо Голубин и Војислав Војо Килибарда, а одабране фотографије ријечју је допунила новинар и публициста Витка Вујновић, која је казала да је цијели процес одабира причињавало истинско задовољство.

-Постане занимљиво истраживање и радозналост откривања онога што о Јадрану можда и нисмо знали. У припреми изложбе, право фотографско благо понудио нам је Боро Мрачевић, који 30 година посвећено сакупља грађу о Јадрану, а у последњих неколико година уз свесрдну подршку Габа Голубина. Резултат је пребогата Јадранова архива, којом се мало ко може похвалити. Са фотографија су нас снажно дотицале дирљиве поруке прошлог времена, осмјеси које смо гледали, који су мамили наше. Док чекамо промоцију Јадранове монографије, која ће ускоро бити објављена, у којој ћемо наћи 1500 фотографија, стаје све што је до овог тренутка постојало, али стаје и нови почетак, нових 100 година нашег Јадрана, поручила је Вујновић.   

Централно дешавање у част 100 година ПВК Јадран је ватерполо утакмица „Јадранове легенде“, која је заказана за 8. јул у 19:00 часова на базену на Шкверу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here