Почели 21. КоторАрт Дон Бранкови дани музике

CRNA GORA I EVROPA: MUZIKA ZAJEDNIŠTVA / MONTENEGRO AND EUROPE: THE MUSIC OF UNITY Olivera Tičević, sopran Ermin Ašćerić, tenor Mladen Tarbuk, dirigent Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije, Photo credit: D.Miljanic

Свечаним концертом Симфонијског оркестра Народног позоришта опере и балета Албаније, под управом маестра Младена Тарбука, отпочело је двадесет прво издање КоторАрт Дон Бранкових дана музике. Oвогодишњи концепт програма је „Црна Гора и Европа: музика заједништва“.

На Пјаци испред Катедрале Св. Трипуна, градоначелник Котора Владимир Јокић је напоменуо су од которских бедема дужи само они на Родосу, који су чували и које је чувао Колос

-Мора бити да су и наши бедеми чували нешто колосално, нешто што вечерас слутимо. Зато, искористимо прилику да се сви заједно вратимо у прошлост, али не да би у њој остали, већ да би је разумијели садашњојст и урадили све да се будућност не догоди мимо нас, већ да будемо судионици и господари наше заједничке  будућности, казао је Јокић.

Амбасадор Француске Кристијан Тимоније је позвао да се у овим тренуцима напетости пронађемо у опери, која има моћ да потхрани нашу храброст и наш дух отпора, учвршћивање вјере у врлине дијалога и када за то дође вријеме, помирење.

Амбасадорка Републике Чешке Јанина Хребишкова је нагласила да заједно дијелимо овај заједнички циљ – осигурати да Европа, укључујући Црну Гору и регион, постане симбол наде, могућности, правде, просперитета и постигнућа. Симбол боље будућности за све. Амбасадорка Европске уније у Црној Гори Кристина Оана Попа рекла је да нас музика спаја и када смо срећни.

Министарка културе и медија у Влади Црне Горе Маша Влаовић је нагласила да концепт овогодишњег програма „Црна Гора и Европа: музика заједништва“ није само у функцији подсјећања на културне везе наших простора са Европом, већ показује и културолошку оријентацију савремене Црне Горе.

-Посебно нас радује што ћемо у оквиру овог програма моћи да чујемо готово непозната музичка дјела која су писали страни композитори надахнути Црном Гором, поготово што ће, након више од једног вијека, она бити премијерно изведена у Котору, рекла је Влаовић.

Свечано отварање КоторАрта, уз покровитеље фестивала Министарство културе и медија и Општину Котор, подржали су и Делегације Европске уније у Црној Гори, Амбасаде Француске, Амбасада Републике Чешке, Министарство културе, Француски институт у Црној Гори, Албаније и компанија Валго, док цијели фестивал подржава преко стотину домаћих и међународних пријатеља, партнера и спонзора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here