За девет мјесеци евидентирано 100 случајева насиља у породици у Херцег Новом

У Центру за социјални рад за општину Херцег Нови, у периоду од 1. јануара до 29. септембра ове године евидентирано је 100 пријава насиља у породици. Од тог  броја 57 је нових случајева, док су 43 случаја рецидива, односно повратника у насиљу, који су од раније познати у ЦСР, наведено је из те установе за РТХН.

– Центар за социјални рад дужан је да према потенцијалним жртвама насиља у породици поступа у складу са Законом о заштити од насиља у породици, као и Протоколу о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици. Када ЦСР добије информацију о пријављеном насиљу, а која најчешће буде од стране Центра безбједности (преко Информационог система) стручни радници одмах контактирају жртве насиља како би се информисали детаљније о случају. Жртва током разговора буде упозната са могућношћу измјештања на сигурно и безбједно мјесто, уколико за тим постоји потреба, наведено је из херцегновског Центра за социјални рад.

Како даље објашњавају, жртве насиља у Центру за социјални рад добијају савјетодавно-информативну подршку од стране стручних радника, те се жртва детаљно информише о свим битним процедурама током поступка који се води за насиље у породици. Жртва добија и упутства за покретање одређених других поступака пред надлежним судом, уколико је потребно дефинисање остваривања контакта дјеце са родитељем који је починио насиље, казали су нам из Центра.

Такође, поред савјетодавно- информативне подршке, жртве насиља добијају и једнократну новчану помоћ, услед непредвиђених околности које су наступиле у породици.

-Препорука стручних радника Центра за социјални рад за жртве насиља јесте да пријаве сваки вид насиља, како у породици, тако и ван породице надлежним институцијама ( Центру безбједности, Центру за социјални рад, здравственој установи и сл.) како би се предузеле мјере заштите и спријечило даље трпљење жртве, а починилац санкционисао кроз изрицање судских мјера, истичу из Центра за социјални рад у коме, како кажу, постоји стручни тим који чине правник, психолог, педагог, социјални радник, који се формира у складу са тежином предмета, те жртве насиља могу да се обрате за подршку која им је потребна.

Центар за социјални рад сарађује са јавним и цивилним институцијама која се баве спрјечавањем и заштитом жртава насиља.

-С обзиром  на то да се ради о комплексном феномену насиља, у који су укључени сви чланови породице, како директно, тако и индиректно, овај Центар за социјални рад са посебном сензибилношћу приступа сваком случају. У свим фазама вођења случаја пружа подршку жртви, а све у циљу оснаживања, реорганизације и унапређивања животног функционисања, наведено је из Центра за социјални рад за Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here