Служен парастос новским задужбинарима и добротворима

У Цркви Вазнесења Господњег на Топлој, служен је  парастос свим херцегновским добротворима и задужбинарима.

Херцег Нови је у односу на број становника град са највише задужбина у региону. Регистровано је 56 добротвора и донатора, који су своју имовину завјештали граду и будућим нараштајима.

У знак захвалности, парастос традиционално организују Српска православна црквена општина Топаљско староградска, „Српски Соко“ Херцег Нови и Коло Српских Сестара.

– Парастос задужбинарима и добротворима сеобиљежава већ десетак година. Парастос је устнаовио проф. Љубо Шаровић, који се упокојио на данашњи дан па тако и њега спомињемо у парастосима, казао је испред НВО Српски соко Небојша Рашо:

Небојша Рашо

– Жеља је била да се ови људи не забораве и испоштује њихова жеља. Многи су у тестаментима оставили да им се служи литургија и парастоси, тако да смо објединили ктиторе, цркве и задужбинаре и тако на дан 30. септембра, на празник Светих мученица Вјера, Љубав и Нада и мајка им Софија служи парастос задужбинарима Херцег Новог, подсјетио је Рашо.

Највише задужбина остављали су за школовање сиромашних ученика:

– То су биле задужбине као што су Леса Павковића, задужбина Дуковића, Мусића и других. Дјелимично је сачувана задужбина Дуковића. У односу на број становника на Подима највише је задужбинара, као што имамо Леса Павковића,  задужбину народне школе Глигора Петровића и бројне друге. На нама је да одржимо сјећање на њих , поручио је Рашо.  

Новљани на овај начин желе да сачувају успомену на добротворе којих је било много и да се достојно валоризују њихови тестаменти о остављеним задужбинама граду и грађанима Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here