Вода стигла до најудаљенијих кућа у Каменарима

Након више од 50 година чекања, мјештанима Горњих Ђурића у Каменарима на чесме стигла вода из градског водовода.

Иако је донедавно такав подухват био незамислив екипа ДОО ”Водовод и канализација” Херцег Нови је успјела да обрадује мјештане и да им ријеши велики проблем који настаје кад наступи жаропек а бистијерне пресуше.  Данас су дочекали да имају питку воду на славинама, а цистијерне, канистери и проблеми у водоснабдијевању од сада су прошлост.

У селу Горњи Ђурићи, у мјесној заједници Каменари, у ширем окружењу цркве Свете Ане, је врло стрм терен гдје се налази 15 стамбених објеката, које су на котама терена 140-150 метара надморске висине, што је изнад највиших висинских зона до којих се вода из градског водовода допрема. У вишој зони Ђурића  вода се постискује из пумпне станице „Трајект“ цјевоводима ДН 80 и ДН 50 мм.

На позив мјештана екипа Водовода је нашла техничко рјешење и са својим људством, механизацијом и материјалом извела вод дужине 200м и довела воду за девет домаћинстава који до данас нису имали воду, којима је вода 50 година била тако близу а ипак тако далеко.

 

Слична ситуација је била и у Мељинама гдје је вода послије више деценија ишчекивања стигла до три домаћинства која се налазе на највишој тачки те мјесне заједнице, испод самог насеља Топови на Подима. Захтијевним техничким рјешењем и повлачењем 300м цјевовода потекла је вода са чесме и остварила мјештанима деценијски сан.

Захваљујући доброј енергији, доброј организацији и вољи да се се превазилазе препреке надамо се да ће у наредном прериоду оваквих пројеката и акција бити све више и да ће вода стићи свуда гдје је то теоријски могуће и ствоирти могућност да мјештани квалитетније живе.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here