Влада преузела дуг Института Игало према „Југобанци“

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Предлог закона о измјенама Закона о буџету Црне Горе за 2023. годину и Предлог амандмана на Предлог одлуке о измјенама и допуни Одлуке о задуживању Црне Горе за 2023. годину.

Предложени амандмани се односе на преузимање дуга у износу до 7 000 000 еура, који обухвата и дио дуга Института Игало.

Како је појашњено, Влада ће у току 2023. године преузети дуг Института „Др Симо Милошевић“ Игало према „Југобанци“ АД у стечају, односно надлежној Агенцији за осигурање депозита Републике Србије, која је у функцији стечајног управника над стечајним дужником „Југобанка“ АД Београд у стечају.

-Имајући у виду да је Влада преузела активности у циљу изналажена начина за измирење дуга Института, како би се избјегла евентуална блокада Института, а тиме и готово извјестан стечај, у поступку преузимања дуга, дуговање Државе Црне Горе према „Југобанци“ АД у стечају било би могуће умањити за износ који Република Србија дугује по основу старе девизне штедње, у износу од 1 366 113 еура, чиме би се уманијиле укупне обавезе Института, након чега би преостала дуговања, која ће бити измирена из буџета Црне Горе, износила укупно око 5 313 150 еура, наводе у саопштењу Владе.

2 COMMENTS

  1. Dal vi znate da je taj dug već jednom preuzela i Vlada Duska Markovića ?Ko garantuje Institutu da Spajić neće tvrditi da je život na planeti zemlji počeo sa njim i da prije njega nista nije postojalo i vratiti dug Institutu ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here