Умањење акциза на гориво до половине наредне године

Влада Црне Горе планира да продужи одлуку о умањењу акциза на гориво до половине наредне године, наведено је у предлогу буџета за 2023. годину, преноси портал еКапија.

Како је наведено у предлогу буџета, приходи од акциза у 2023. години планирани су у износу од 271,5 милиона или 4,4% БДП-а, што је за 10,5 милиона еура или четири одсто више у односу на планиране за 2022. годину, прије свега, усљед планираног продужења одлуке о умањењу износа акцизе на промет безоловног бензина и гасних уља и током прве половине 2023. године, а у зависности од кретања цијена на тржишту нафтних деривата.

Наиме, пројектовани раст ове категорије прихода за 2023. годину би био значајно већи у случају поновне примјене акциза на безоловни бензин и гасна уља у пуном износу. У периоду од 2024. со 2025. године акцизе ће просјечно годишње расти по стопи од шест одсто усљед, прије свега, пројектоване стабилизације цијена минералних уља и њихових деривата те и враћања акцизе на ове производе у пуном износу.

Акцизе на гориво су умањене од маја, када су цијене горива драстично скочиле након инвазије Русије на Украјину. Акцизе су тренутно умањене за 40%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here