Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе и у Црној Гори

У Европи се од 21. до 28. новембра обиљежава недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе. Институт за јавно здравље Црне Горе се, и ове године, придружује организацијама, институцијама и кључним лидерима широм Европе у обиљежавању ове иницијативе.

Циљ обиљежавања Европске недеље тестирања је подизање свијести о значају тестирања и раног откривања болести, као и указивање на значај обезбјеђивања веће приступачности тестирања онима који су у повећаном ризику од ових инфекција.

Како је саопштено из ИЈЗ, тема овогодишње акције је „Тестирај. Лијечи. Заштити“, а циљ је, осим повећања свијести о корисности тестирања и истицање значаја интегрисаног приступа тестирању (интегрисано тестирање на ХИВ, хепатитис Б, хепатитис Ц и друге полно преносиве инфекције).

У циљу обиљежавања ове акције, Институт за јавно здравље Црне Горе, заједно са мрежом Савјетовалишта за ХИВ у домовима здравља Бар, Беране, Бијело Поље, Никшић, Котор, Пљевља и Херцег Нови, припрема недељну акцију савјетовања и тестирања на ХИВ и хепатитисе.

Акција тестирања ће се у Институту за јавно здравље Црне Горе спроводити од понедјељка 21. до недјеље 27. новембра у просторијама Савјетовалишта за добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање на ХИВ од 8 до 20 сати. Тестирање кључних популација ће се обављати у сарадњи са невладиним организацијама које пружају услуге из области превенције ХИВ инфекције. Тестирање на ХИВ, хепатитис Б и хепатитис Ц је бесплатно, није потребан упут ни здравствена књижица, користе се брзи тестови и резултати су готови за највише 30 минута.

Европска недеља тестирања на ХИВ потиче од иницијативе „ХИВ у Европи“ (HIV in Europe) и спроводи се од 2013. године, а од 2015. проширена је и на хепатитисе. Иницијатива обезбјеђује платформу за размјену активности на пољу унапређења ране дијагностике и терапије ХИВ-а  и хепатитиса у европском региону.

Европску недјељу тестирања подржао је велики броја међународних организација (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance и друге), а током сваке године у акцији учествује неколико стотина организација из већине земаља европског региона. Кључне поруке за општу популацију:

  • Боље је сазнати свој ХИВ / хепатитис статус што раније, јер рано започињање лијечења спрјечава развој здравствених компликација, побољшава квалитет живота, продужује очекивано трајање живота, а код инфекције хепатитисом Ц може довести и до излијечења.
  • Лијечење смањује могућност преноса инфекција на неинфициране особе.
  • Хепатитис Б инфекција се може превенирати вакцинацијом против хепатитиса Б.
  • Приликом тестирања на ХИВ / хепатитис, здравствени радници поштују етички кодекс који сачињавају: пристанак на тестирање, повјерљивост, коректно савјетовање уз саопштавање резултата теста и упућивање на лијечење уз промоцију заштите људских права особа које су инфициране ХИВ-ом и хепатитисом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here