УЛЈП: У току достављање рјешења о принудној наплати пореза на непокретности

Управа локалних јавних прихода

У Управи локалних јавних прихода интензивирали су активности на достављању рјешења о принудној наплати пореза на непокретности, субјектима који нису измирили своје обавезе. Потражују око 5 милиона еура по основу пореских дугова физичких и правних лица, која обухватају заостала задужења из претходних година, која нису отписана по службеној дужности.

Током прошле године од планираних 11,2 милиона еура, наплаћено је на основу пореза на непокретности 9,8 милиона еура, што је висок степен наплате од физичких и правних лица на годишњем нивоу, оцијенио је руководилац Управе локалних јавних прихода општине Херцег Нови Милован Баждар:

Милован Баждар

– Што се тиче сектора пореза на непокретности, ми смо сада у јеку слања принудних рјешења. Не треба грађани да доживе као притисак. Обухваћена су сва неплаћена рјешења, без обзира на износ. Већ годинама се није примјењивала пракса, да се на крају године, када доспију потраживања, а зна се да током године доспијевају из два дијела, да се тај неплаћени износ кроз принудна рјешења настоји реализовати. Дешавало се да се повремено издају принудна рјешења, која су обухватала укупна дуговања. Дешавали су се и проблеми са доставницама, да ли су уредно достављена рјешења, па се неријетко порески обвезници жале, објашњава Баждар.

У Управи локалних јавних прихода, инсталисали су софтвер, како би избјегли проблеме око издавања рјешења:

– Да би смо те проблеме свели на најмање могуће, одлучили смо да се излистају рјешења. Она су генерисана, али наши службеници провјеравају и не листају аутоматски баш све, него тамо гдје се уочи да нису спорна заостала потраживања или да не постоји неки споразум о плаћању у ратама. Има доста тих споразума и све ће их више бити и ја то поздрављам. Ко год има проблема са измирењем порских обавеза, може да дође да се договоримо да се плаћа у ратама, а да се за то вријеме не сносе камате, што је врло важно, јер камате су врло озбиљне, оцјењује Баждар.

За ову годину буџетом је планирано 10,7 милиона еура по основу наплате пореза на непокретности за физичка и правна лица у Општини Херцег Нови.

Баждар наводи да у сегменту накнада постоји и даље висок степен тражње за непокретностима:

– Нама стално пристижу захтјеви за издавање рјешења за комунално опремање и све више у сегменту урбане санације. Надамо се ако се усвоји ПУП да би то омогућило проходност и онда бисмо имали практично хиљаде предмета у сегменту урбане санације код нерегуларних објеката, сматра Баждар.

Подсјећамо, Управа локалних јавних прихода преузела је порезе на промет непокретности у Општини Херцег Нови који су били у надлежности републичке Управе прихода.

– Промјена у раду се десила јер смо ми преузели овај веома значајан реферат, који је био у надлежности Републичке пореске управе, а то је порез на промет непокретности. По мом мишљењу веома смо озбиљно и студиозно приступили том реферату са становишта процедура, разумијевања правне номенклатуре. Имамо одређених сугестија и према надлежним државним структурама и данас је састанак у Заједници општина  у Подгорици, гдје имамо сет сугестија и питања, да се унаприједи тај сегмент, навео је Баждар.

Баждар констатује да је солидна попуна буџета у односу на план, са трендом раста, што је на нивоу прошле године у фебруару.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here